RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Enorm Turks kastelenproject kan toch worden afgebouwd

Het vakantieoord in Turkije bestaat uit 700 Franse kastelen. Beeld © AFP

Het enorme kastelenproject in Turkije, waar een projectontwikkelaar honderden sprookjesachtige kastelen als vakantiehuisjes wilde verkopen, wordt toch afgebouwd. De schuldeisers hebben nu besloten dat het failliete bouwbedrijf de klus toch mag afmaken.

Zo denken ze meer kans te maken om hun rekeningen nog betaald te krijgen. 

Franse kasteeltjes

Het bouwproject Burj al Babas kwam een half jaar geleden stil te liggen en geeft sindsdien een surrealistisch beeld. Midden in het Turkse achterland tussen Istanbul en Ankara staat nu een spookdorp met 732 afgebouwde en bijna afgebouwde 'Franse kasteeltjes', compleet met torentjes, zo ver het oog reikt.

Nee, dit is geen Photoshop: Turks dorp telt honderden verlaten kastelen

04:13
Toen onze correspondent Olaf Koens voor het eerst foto's van het project zag, geloofde hij het eerst niet. Toen ging hij zelf kijken.

Arabische toeristen

De chateaus zijn bedoeld voor steenrijke Arabische toeristen, die er ook niet zo'n probleem mee hebben dat de ornamenten van piepschuim zijn en het eeuwenoud ogende tegelwerk van plastic. De kasteeltjes kosten omgerekend in euro's tussen de drie en vijf ton.   

Het was de instortende Turkse economie die het project een half jaar geleden de das omdeed. Het bouwbedrijf had te weinig geld om de boel af te bouwen en kopers wilden niet betalen voordat de huizen afgebouwd waren.

Het leidde tot een faillissement van de bouwer, dat vandaag werd opgeschort door de Turkse rechter. 

Turkse
Lees ook:
Turkse economie blijft luchtkasteel, en dit vakantieoord ook