Direct naar artikelinhoud

Proces liquidatie Hakim Changachi begint

De rechtbank begint maandag in de extra-beveiligde rechtszaal op Schiphol aan de zaak rond de liquidatie van Hakim Changachi (31), in de Utrechtse wijk Overvecht.

Beeld van een inleidende zitting in april vorig jaar. Centraal in het midden zit verdachte Ferrel T.Beeld anp

Op de rol staat ook de verijdelde aanslag op Khalid H., een paar dagen later. De verdachten die Hakim Changachi een aantal dagen eerder doodschoten, op 12 januari 2017 hadden H. moeten hebben, meent justitie. 

Het proces start met de behandeling van de strafzaak tegen Jerrel Z., die alleen wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte aanslag op H.

H. was het eigenlijke doelwit, Changachi is volgens justitie ten onrechte voor hem aangezien en dus bij vergissing doodgeschoten. Voor deze liquidatie staan later in de week drie verdachten terecht.

Taghi
Nadat Changachi was vermoord, zouden de verdachten vrijwel direct in actie zijn gekomen om Khalid H. alsnog te liquideren. De politie kreeg hier tijdig lucht van en kon ingrijpen.

De zaak houdt rechtstreeks verband met het grote onderzoek naar onder anderen Ridouan Taghi, die wordt gezien als opdrachtgever van een reeks criminele afrekeningen, waaronder deze. Taghi is voortvluchtig. In dit onderzoek werkt het Openbaar Ministerie (OM) met een kroongetuige, Nabil B. Hij kende slachtoffer Changachi. Onder meer wroeging over diens gewelddadige dood deed hem besluiten als kroongetuige voor het OM op te treden.

B.'s broer werd in maart geliquideerd, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat B. een reeks verklaringen had afgelegd over Taghi en consorten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.