De file op de Brennerpas
NOS NieuwsAangepast

Brennerpas dicht door lawines: 'Wij staan al 10 uur lang volledig vast'

Vanwege lawines is de Brennerpas in de Tiroler Alpen op de grens tussen Italië en Oostenrijk een groot deel van de dag dicht geweest. Inmiddels komt het verkeer weer mondjesmaat op gang, maar honderden automobilisten hebben urenlang stil gestaan.

"We vertrokken vanochtend rond 10.00 uur en staan inmiddels al tien uur in de file", vertelt Gerben van der Marel aan het einde van de middag via de telefoon aan de NOS.

Van der Marel is niet alleen: om hem heen staan duizenden andere mensen vast met hun auto. "Niemand is ingelicht. Vanochtend hebben we nog de routeplanner gecheckt, maar daar stond geen enkele file aangegeven. Ja, een beetje vertraging ergens, maar niets dat ons waarschuwde voor dit."

Mensen zijn uit hun auto gestapt en wandelen over de snelweg, zegt Van der Marel. "Dan zie je ze rennen naar een tankstation om eten of drinken te halen. Niemand had zich voorbereid op een nacht doorhalen hier."

Files door lawines bij Brennerpas

Ook het treinverkeer in de regio heeft grote vertragingen opgelopen. Vanwege de "kritieke" situatie op veel wegen kunnen vervangende bussen niet rijden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat nergens autoriteiten te bekennen zijn, zegt Van der Marel. "Eigenlijk is dat stuitend. We hebben het hier over een enorm belangrijke, misschien wel de belangrijkste bergpas van Europa. Je verwacht wel ergens hulp of inlichting, maar er is gewoon niemand te zien."

Veel sneeuw

In het gebied sneeuwt het flink, en dat zal volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke nog zeker een dag aanhouden. Tot morgenmiddag wordt 30 tot 35 centimeter sneeuw verwacht. Bij de lawines zijn volgens het Duitse persbureau DPA geen gewonden gevallen.

Door de sneeuw zijn veel vrachtwagens ingesneeuwd. "Die zien we rechts langs de weg staan. Dat is toch niet normaal, dat er gisteren dus toch nog allemaal vrachtwagens zonder winteruitrusting op pad zijn gegaan. Je stuurt toch geen vrachtwagens zonder sneeuwketting de Alpen in?", zegt Van der Marel.

Zijn gezin heeft genoeg eten en drinken voor de komende uren. Inmiddels rijden ze ongeveer 5 kilometer per uur, na uren te hebben stilgestaan. En daardoor moet Van der Marel het telefoongesprek beëindigen. "Ja, sorry, we komen aan bij de tolbetaling. Eigenlijk niet normaal, hè. Staan we 10 uur stil, moeten we toch tol betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl