Overstroming in Townsville
NOS Nieuws

Zware regenval in noorden Australië, zuiden kampt nog met recordhitte

In de Australische staat Queensland zijn mensen geëvacueerd na dagen van zware moessonregens. Vandaag wordt in de stad Townsville tussen de 150 en 200 millimeter regen verwacht. Evenveel als er normaal in een hele maand valt.

De burgemeester van Townsville spreekt van "een gebeurtenis die maar één keer in de honderd jaar plaatsvindt". Op veel plaatsen zijn overstromingen.

De neerslag valt vooral in een tropische kuststrook langs de noordoostkant van de staat. Inwoners wordt aangeraden naar hoger gelegen terrein te vluchten als de situatie erger wordt.

Veel mensen helpen elkaar in de strijd tegen het hoge water:

Veel wateroverlast in noorden Australië

In het zuiden van Australië zijn de condities heel anders; daar wordt al een tijd hitterecord na hitterecord gebroken.

Vorige week werd in Adelaide bijvoorbeeld de hoogste temperatuur ooit gemeten in een grote Australische stad: het werd er 46,6 graden. In Port Augusta was het het warmst, daar werd het 49,5 graden. Het Meteorologische instituut maakte gisteren bekend dat januari de heetste maand is, die ooit is gemeten in Australië.

Op Tasmanië dat ten zuiden van Australië ligt, zorgt de hitte voor grote bosbranden. Al 1900 vierkante kilometer bos (meer dan de provincie Utrecht) is afgebrand, daarbij zijn ook huizen verwoest. Voorlopig is de warmte nog niet voorbij zeggen meteorologen.

Bosbranden op Tasmanië

Overigens is het niet heel verrassend dat het weer anders is in het noordelijke Townsville en zuidelijke Tasmanië; de afstand tussen die plaatsen is ruim 2000 kilometer. Grofweg dezelfde afstand als tussen Nederland en Marokko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl