Amnesty: ‘Akkoord tussen Waals bedrijf en Saoedi-Arabië is zorgwekkend’

Overblijfselen van een luchtaanval door Saoedi-Arabië in Sanaa, Jemen, op 26 oktober 2015. © AP Photo/Hani Mohammed

Dat de Waalse engineeringgroep CMI geschutssystemen en kanonnen gaat produceren voor pantservoertuigen in Saoedi-Arabië, is zorgwekkend. Dat zeggen vrijdag Amnesty International, la Ligue des Droits Humains (LDH) en de CNAPD (Coordination nationale d’action pour la paix et la démocratie) in een mededeling.

Volgens de organisaties maakt een en ander de licentieprocedure voor de uitvoer van wapens ‘nog ondoorzichtiger dan die nu al is’.

CMI uit Seraing bij Luik sloot deze week een protocolakkoord met de koepel van de Saoedische militaire industrie over de productie van geschutssystemen en kanonnen. Door in het land zelf te produceren hoeft CMI geen exportvergunning te vragen aan de Waalse overheid.

‘Naast de potentieel schadelijke gevolgen voor de werkgelegenheid, zijn wij bezorgd dat dit soort overeenkomsten dochterondernemingen in meer exportvriendelijke landen in staat zal stellen om de uit te komen onder de regels van het Waalse Gewest, belast met de evaluatie van exportlicenties’, zeggen de organisaties. Amnesty International, LDH en de CNAPD vragen daarom aan de Waalse autoriteiten opheldering over de aard van de vergunningen die al zijn verleend of niet zijn verleend op grond van deze overeenkomst.

De drie organisaties benadrukken ook de noodzaak van ‘concrete maatregelen om te zorgen voor meer transparantie bij het verlenen van wapenuitvoervergunningen’.

Lees ook: Honger in Jemen

Partner Content