Autodealers en bedelaars overspoelen postcodemiljoenendorp: 'Staat uw nieuwe Mercedes al te Glimmen?'

Video: DvhN/Tomas Plagge

Is er veel veranderd in Glimmen sinds de rode vrachtwagen van de Postcodeloterij het dorp binnenreed? De buitenwereld verwacht gouden dakpannen en dure auto’s. Maar de Glimmenaren denken daar heel anders over.

De brievenbussen in Glimmen klepperden afgelopen maand vaker dan normaal. Op de dorpse deurmatten vallen opeens flyers met ‘Kanjerkorting Speciaal voor Glimmen’, ‘Staat uw nieuwe Mercedes-Benz al te Glimmen?’ en ‘Ook zonder lot bent u hier welkom’.

Hoe zat het ook alweer met die miljoenen?

Een maand geleden overspoelden camera’s en televisiepresentatoren met felrode jassen het dorp. De Postcodeloterijvrachtwagen bracht bijna 54 miljoen euro naar Glimmen. Winkels en marketeers in de omgeving weten daar wel raad mee. Zij hopen hier met behulp van woordspelingen en mooie folders een extra boterham te verdienen.

Tevergeefs. De flyers belanden linea recta bij het oud papier.

„Wij hadden er een van de Rabobank. Of ik hulp nodig heb met het besteden van mijn geld. Pff”, zegt een 76-jarige Glimmenaar. Of hij met zijn naam in de krant wil? „Nee!”, zegt hij overtuigd. De beste man heeft een geheim: hij heeft kennissen gezegd dat hij helemaal niet in de prijzen is gevallen. „Ik heb een lot. Het geld staat al op de rekening. Maar dat hoeft niemand te weten.”

Dure auto’s op de oprit

Wie door Glimmen wandelt ziet keurige tuintjes, stille straatjes en vrijstaande huizen met in sommige gevallen dure auto’s op de oprit. Maar misschien stonden die er al voordat de Postcodeloterij miljoenen rondstrooide.

Ruim 5 miljoen werd op de rekening van mevrouw Lameijer gestort, de eigenaresse van manege De Bongerd. Ook daar wordt sinds kort extra post bezorgd, vertelt haar schoondochter Henriëtte Matthijsse (45). „We krijgen brieven van wildvreemde mensen die een heel zielig verhaal ophangen. Mensen die in de schulden zitten en om geld vragen bijvoorbeeld.”

Niet de lusten, wel de lasten

De grote winnaars zijn voor dit soort bedelaars gewaarschuwd door de Postcodeloterij. Zij wisten dat dit kon gebeuren.

Extra zuur is het wanneer je helemaal niets hebt gewonnen, maar wel wordt lastig gevallen. Patrick (42) woont naast het dorpshuis waar het Kanjerfeest plaatsvond. „Het wordt me flink ingewreven dat ik niets gewonnen heb. Eerst met dat feest, nu met de folders.”

Een bewoonster van het dorp (,,Ik ben ruim in de zeventig maar ik vertel mijn naam liever niet”), krijgt sinds begin dit jaar vreemde telefoontjes. „Engels sprekende mensen die geld van me willen. Ik had niet eens een lot, dus ze zijn bij mij echt aan het verkeerde adres.”

Volgens haar is er in Glimmen verder niets veranderd. Het loterijverhaal is niet langer het gesprek van de dag. Iedereen doet weer gewoon zijn eigen ding. Geen grote verbouwingen, geen grote feesten. „Het is hier net zo rustig en stil als altijd”, besluit de dame.

En inderdaad. Er loopt vrijwel niemand op straat. Blijkbaar is iedereen aan het werk. Of op vakantie. Er liggen in elk geval geen gouden pannen op de daken.

Hippe fietsen

In de Parallelweg staat een verhuiswagen. Verhuist daar iemand naar een groter stulpje? Het blijkt te gaan om nieuwkomers in het dorp. „Wij helpen met verhuizen”, zegt een meisje met een doos in haar handen. „Ik heb geen dure auto’s gezien. Wel veel hippe fietsen. Van die e-bikes, weet je wel?”

Jan Folkers Eisses (89) wandelt met zijn rollator door de buurt. Vindt hij dat er iets veranderd is in het dorp? „Volgens mij niet hoor. Ik hoor er helemaal niemand meer over. Ik was een van de gelukkigen met een lot. Nou, van dat bedrag kunnen we wel een paar keer chinezen.”

Glimmen is gewoon Glimmen gebleven.