Uienoogst was rampzalig, consumenten betaalden de hoofdprijs
De uienoogst pakte vorig jaar rampzalig uit voor veel boeren. Vooral de Zeeuwse telers leden eronder. Consumenten betaalden door de slechte oogst meer voor hun uien in de supermarkt.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau hield daarvoor een steekproef onder 5000 van de 18.000 akkerbouwbedrijven. Daaruit blijkt dat de oogst van uien en in mindere mate de aardappelen veel lager uitviel dan in andere provincies.
Zeeland leed het meest onder een nat voorjaar, dat werd gevolgd door een lange periode van extreme droogte. Uien wortelen ondiep en zijn daardoor extra gevoelig voor droogte. De meeste akkerbouwers hebben ook geen mogelijkheden om te beregenen. Gebrek aan zoet water is een probleem in de Zeeuwse landbouw. Daarnaast kampen verschillende telers, vooral in tijden van droogte, met een verziltende bodem.
Er werd in Zeeland gemiddeld 15.000 kilo per hectare aan zaaiuien van het land gehaald. Dat is 20.000 kilo minder dan in een normaal groeiseizoen. Boeren in Flevoland oogstten gemiddeld 44.000 kilo per hectare. Het gemiddelde in Nederland lag op 35.500 kilo per hectare. Uientelers in Zuid-Holland en Noord-Brabant hadden ook een kleinere oogst, al ging het daar om een paar duizend kilo per hectare. In heel Nederland kwam er in totaal 0,9 miljard kilo uien van het land. In 2017 was dat nog 1,5 miljard kilo.
Fors hogere marktprijzen
In december bleek al dat de Zeeuwse uientelers een dramatisch seizoen achter de rug hadden. Wel zijn de verschillen tussen bedrijven groot. Sommigen hadden een redelijke oogst, anderen zagen driekwart of meer van hun uien verloren gaan. De fors hogere marktprijzen voor uien konden de lagere opbrengsten nauwelijks compenseren. Er zijn telers die voor het tweede achtereenvolgende seizoen niets hebben verdiend.
In de supermarkt was de schaarste aan uien goed te zien. Rond de zomer ging de prijs van uien omhoog, zo blijkt uit cijfers van Inprijsverhoogd.nl. Op verzoek van deze site keek de vergelijkingssite naar gewone gele uien.
Bij AH en Plus kwam de prijs in de zomer boven de 1,40 euro per kilo uit, terwijl die eerder onder 1 euro lag. Bij Jumbo sprong de prijs op 11 juni van 65 cent naar 1,29 euro.
De prijzen zijn inmiddels alweer lager: bij Plus en Jumbo betaal je nu minder dan 1 euro per kilo.
Met uien kun je heerlijke taartjes maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Delft -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.” -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
Hierdoor is de bloemkool uit de oven ineens zo populair (ook bij vleeseters)
Een hele bloemkool, soms gemarineerd of overgoten met een smeuïge saus, geroosterd in de oven. Recepten voor geroosterde bloemkool duiken overal op. Franse bloemkooltelers hebben zelfs net een bloemkoolapp gelanceerd. Hoe werd de bloemkool zo populair?
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar -
-
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit.
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’ -
-
Koken & eten
De prijs die zij betalen voor hun lijf: zo blijven deze sterren boven 40 eeuwig slank