Scholen vinden Fries boek over seksualiteit te heftig

Twee middelbare scholen hebben het boek dat brugklassen kregen in het kader van het Lês No!-project teruggestuurd. Ze vinden Sex to the Max te heftig.

Jelle Bangma van het Cedin, met de Afûk en de Bibliotheekservice Fryslân initiatiefnemer van Lês No!, noemt het een verantwoorde keuze dat enkele scholen het boek niet aan brugklasleerlingen uitdelen. Die scholen geven alleen in het eerste jaar Friese les en vinden het boek, waarin de vijftienjarige Max Wouda worstelt met zijn seksualiteit, te heftig.

Ruime blik

Er zijn meer scholen die zo oordelen. Die scholen zeggen het boek te bewaren voor de oudere leerlingen. Schrijver Bart Kingma vindt het vreselijk dat leraren bepalen op welke leeftijd kinderen het boek onder ogen krijgen. ,,Ut ûndersyk docht bliken dat krekt 12-, 13-jierrigen seksualiteit ûntdekke. It boek is net plat. It sjocht mei in romme blik nei de problematyk.’’

Kingma kan zich voorstellen dat leraren het ingewikkeld vinden. Er wordt van een leraar Fries verwacht zo’n precair onderwerp klassikaal te behandelen.

Vlogserie

Die moeilijkheid ziet uitgever Ernst Bruinsma van de Afûk ook. ,,Bern witte der yndividueel genôch fan, mar it is lestich yn in groep te besprekken.’’ De uitgever overlegde van te voren met de GGZ of homofilie in een puberboek kan.

Het boek moet gelezen worden in combinatie met de vlogserie Jennifer to the Max van Omrop Fryslân. Max twijfelt of hij homoseksueel is en bezwijkt onder groepsdruk tijdens een schoolreisje als hij te veel alcohol nuttigt.