Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Maak einde aan levend verbranden van dieren bij paasvuren'

  •  
01-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Opnieuw ligt er op basis van nieuwe inzichten een traditie onder vuur. De Partij voor de Dieren wil dat er maatregelen genomen worden om het levend verbranden van dieren te voorkomen bij paasvuren. Het paasvuur, oftewel poasboake, is een lokale traditie die vooral in het oosten van het land in ere wordt gehouden.
RTV Oost citeert Luuk Folkerts , lijsttrekker van de partij bij de komende Statenverkiezingen:
"“Als die paasvuren nou in een korte tijd zouden worden opgebouwd, was het een ander verhaal, maar meestal duurt dat weken of zelfs maanden”, geeft Folkerts aan. Genoeg tijd voor dieren om zich lekker tussen het hout te nestelen. Het hout ligt veel te lang te wachten voor het uiteindelijk wordt opgebouwd tot paasvuur."
Vooral egels, een beschermde diersoort, zouden slachtoffer worden van de praktijk maar ook vogels zoeken beschutting in de nog niet aangestoken brandstapels. Andere partijen hebben bezwaren tegen de traditie uit het oogpunt van brandveiligheid.
De PvdD wil dat bouwtijd bekort wordt de zogeheten boakebouwers een vergunning moeten aanvragen bij de provincie zodat er voorwaarden gesteld kunnen worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.