Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse vaccinatiegraad onder landelijk gemiddelde

De vaccinatiegraad ligt in Amsterdam lager dan het landelijk gemiddelde. Bovendien is het percentage gevaccineerde kinderen afgelopen jaren gedaald.

Amsterdamse vaccinatiegraad onder landelijk gemiddelde
Beeld anp

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van VVD-raadslid Dorienke de Grave-Verkerk. Zij stelde haar vragen naar aanleiding van het jaarverslag van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit bleek dat de Nederlandse vaccinatiegraad afgelopen jaar opnieuw licht is gedaald. 

Dat was in Amsterdam niet anders. In de stad ligt de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties tussen de 0,8 en 2,3 procent onder het landelijke percentage. In vergelijking met andere grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het bij zuigelingen zelfs ongeveer 2 tot 3 procent lager. 

Bijwerkingen vaccins
Het is volgens het college moeilijk oorzaken aan te wijzen voor de lagere cijfers. Wel stipt het aan dat jeugdartsen te maken krijgen met een groep hoger opgeleide kritische ouders die het vaccinatieprogramma niet volledig willen volgen.

Ook hebben - zowel hoger als lager opgeleide - ouders hun vragen over mogelijke bijwerkingen van vaccins en stoffen. Daarnaast zijn er ouders die financieel moeilijk het hoofd boven water houden en vaccineren daardoor niet als een prioriteit zien.

Inperken van vrijheiden
Toch schommelt volgens de statistieken de vaccinatiegraad voor de meeste ziektes rond de internationale doelstelling van negentig procent. Daarom wil het college niet aan een algemene vaccinatieplicht. 'Het inperken van vrijheden is op dit moment niet aan de orde.'

Het stadsbestuur staat er wel positief tegenover een kinderopvang kinderen zonder vaccinatie te laten weigeren, maar stelt dat dit juridisch nog niet mogelijk is. Er ligt een wetvoorstel over dit idee bij de Tweede Kamer.

Trend om niet te vaccineren lijkt gestopt

De dalende cijfers vergroten volgens het RIVM de kans op uitbraken van ziektes, vooral onder jongere kinderen. De Amsterdamse GGD zei in augustus in gesprek met Het Parool dat de groepsimmuniteit vooralsnog voldoende bescherming biedt tegen uitbraak van infectieziekten.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) meldde in januari dat de trend om kinderen niet te laten vaccineren voorbij lijkt te zijn.