Direct naar artikelinhoud
NieuwsThailand

Alle scholen in Bangkok moeten dicht door zware smog

De Thaise hoofdstad Bangkok heeft te kampen met zware smog. De luchtkwaliteit is daardoor zo slecht, dat alle scholen de rest van de week dichtblijven. De bevolking is gevraagd zo min mogelijk buitenactiviteiten te doen. Drones, vliegtuigjes en trucks sproeien water om de fijnstof in de lucht te verminderen.

Smog hangt donderdag boven de miljoenstad Bangkok.Beeld EPA

De luchtkwaliteitsindex steeg donderdagochtend vroeg naar boven de 160, een van de hoogste waarden in de wereld. Alarmerend was ook dat deze piek werd bereikt op een moment dat veel bewoners nog sliepen. Een goede of gematigde luchtkwaliteit varieert van nul tot honderd.

De gouverneur van Bangkok heeft de miljoenenstad uitgeroepen tot een ‘verontreinigde controlezone’. Hierdoor kan hij vergaande maatregelen nemen, zoals het afsluiten van wegen. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een gevangenisstraf van drie maanden. 

De luchtverontreiniging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de uitstoot van voertuigen. Maar ook fabrieken, het gebruik van steenkool en het verbranden van velden zorgen voor een toename van fijnstof in de lucht.

Een van de sproeiende drones die worden ingezet in Bangkok om de smog te lijf te gaan.Beeld REUTERS

Inspecties fabrieken

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha heeft opdracht gegeven tot inspecties in fabrieken om de uitstoot van schadelijke stoffen te meten. Eerder besloot hij 437 scholen te sluiten nadat duidelijk was geworden dat de smog nog tot begin volgende week boven de hoofdstad blijft hangen. Volgens de autoriteiten nam de hoeveelheid fijnstof sinds maandag flink toe. Veel bewoners die naar hun werk gaan of boodschappen moeten doen, lopen met mondkapjes rond.

Gouverneur Asawin Kwanmuang van Bangkok verdedigde zich tegen critici die de inzet van de sproeiende drones om de smog terug te dringen een zinloze stunt hebben genoemd. Hij zei dat alles uit de kast moest worden gehaald. De gouverneur nodigde deskundigen uit om te helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit.

‘Kom niet met meningen, maar geef mij alsjeblieft advies’, aldus Kwanmuang. ‘Weet ik alles? Nee. Doe mee aan het zoeken van een oplossing.’ Greenpeace was een van de organisaties die zei dat de luchtkwaliteit niet verbetert door te sproeien met water. Greenpeace-directeur Tara Buakumsri riep de regering op om te onderzoeken wie de grootste vervuilers zijn. Vervolgens zou een langetermijnoplossing moeten worden bedacht om de smog tegen te gaan.

De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om zo min mogelijk activiteiten te ondernemen buitenshuis.Beeld EPA

Afsteken vuurwerk

De autoriteiten vrezen dat de situatie in de hoofdstad volgende week zal verergeren als het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd. Elk jaar wordt er dan op grote schaal vuurwerk en wierook aangestoken. De bevolking van de miljoenenstad is opgeroepen om dit jaar een uitzondering te maken en zo min mogelijk vuurwerk af te steken.