Brexodus: Groot-Brittannië ziet 250.000 expats terugkeren bij no-deal

Wanneer Groot-Brittannië en de Europese Unie geen overeenstemming vinden over een verdere samenwerking na hun scheiding, dreigen vele Britse expats naar zijn geboorteland terug te keren. Dat staat in een studie die de Britse overheid over de gevolgen van brexit zonder akkoord met de Europese Unie heeft laten opstellen. Het rapport waarschuwt dat een massale terugkeer van expats, zwaar op de Britse openbare diensten zou kunnen wegen. Experts verwachten dat tussen vijftigduizend en een kwart miljoen Britse expats met een woonplaats in andere lidstaten van de Europese Unie zouden kunnen terugkeren.

“Ongeveer 40 procent van deze groep zou uit gepensioneerden kunnen bestaan,” aldus het online magazine BuzzFeed. “Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de Britse medische en sociale zorgverstrekking, die al onder grote druk staan.”

Plotse toestroom

“Uit de studie bleek dat Britse overheidsdiensten zich voorbereiden op een plotselinge toestroom van expats indien Groot-Brittannië en de Europese Unie zonder een onderhandelde regeling scheiden,” zegt BuzzFeed. “Die groep zou ook veel gepensioneerden omvatten. Vele Britten beslissen immers om na het einde van het professionele loopbaan naar het Europese continent te verhuizen. Daarbij geniet vooral de mediterrane regio een grote aantrekkingskracht.”

“In het meest ongunstige scenario zouden ongeveer 150.000 expats terugkeren in het eerste jaar nadat Groot-Brittannië eind maart de Europese Unie verlaat. De eerste drie maanden zou men ongeveer 30.000 terugkerende expats verwachten.”

Het Britse ministerie van arbeid en pensioenen hanteert een meer optimistische inschatting over terugkerende expats. Bij een brexit zonder overeenkomst met de Europese Unie worden daar ongeveer 50.000 terugkerende expats verwacht.

“Er wonen ongeveer 1,3 miljoen Britse burgers in andere lidstaten van de Europese Unie,” aldus nog BuzzFeed. “Er heerst bezorgdheid dat een bruuske brexit hun leven ernstig zou verstoren. Dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor hun kansen om in hun nieuwe woonplaats te kunnen blijven werken. Ook zou het moeilijk kunnen zijn om nog langer in Groot-Brittannië toegang te krijgen tot pensioenen en spaargelden.”

Garanties

Sommige bronnen in de Britse regering schatten dat ongeveer 40 procent van de terugkerende expats uit gepensioneerden zou bestaan. “Dit zou nieuwe spanningen kunnen betekenen voor de National Health Service (NHS) en de sociale zorginstellingen,” betoogt BuzzFeed. “Al deze diensten staan momenteel al onder zware druk.”

“Men rekent er echter op dat de lidstaten van de Europese Unie aan hun Britse residenten de nodige garanties bieden. Op die manier zouden de expats verzekerd zijn dat hun rechten gerespecteerd blijven, ook wanneer het tot een harde brexit komt. In dat geval zullen de meeste expats volgens de Britse autoriteiten in hun huidige woonplaats blijven.”

“De Britse autoriteiten voeren dan ook aan dat het nadeligste scenario verouderd en misleidend is,” voert BuzzFeed nog aan. “Daarom rekent men op maximaal 50.000 terugkerende expats. Men noemt het echter normaal dat de overheid alle mogelijke scenario’s – een plotselinge piek in repatriëringen inbegrepen – rekening houdt.”

“Er waren ook zorgen dat de expats na hun terugkeer in Groot-Brittannië op een vijandige omgeving zouden botsen. Niet iedereen zou immers gelukkig zijn dat deze groep een aantal rechten zou opeisen. Tevens wordt opgemerkt dat sommige expats zelfs nog nooit voordien in hun leven in Groot-Brittannië zijn geweest.”

De Britse overheid zegt echter alle mogelijke inspanningen te doen om ervoor te zorgen dat alle terugkerende onderdanen onmiddellijk toegang krijgen tot de voordelen en ondersteuning waarop ze recht hebben.

Sinds de Britse bevolking voor een brexit koos, kan men al een terugkeer van expats vaststellen. Twee jaar geleden telde Spanje nog 285.698 Britse residenten. Dat was bijna 8.000 personen minder dan het jaar voordien. De voorbije vijf jaar is de Britse populatie in Spanje, volgens de krant El País, met 157.107 mensen afgenomen.

Meer