Blond haar? Kleine voeten? Dan kom je dit restaurant niet in
Een nieuw restaurant gaat gasten buitensluiten die bepaalde uiterlijke kenmerken hebben. Dagelijks bepaalt een rad van fortuin of je wel of niet je eten geserveerd krijgt.
Het klinkt schokkend en dat is precies de bedoeling. Restaurant Buitensluiting in Amsterdam is namelijk een initiatief van het het Liliane Fonds, samen met tv-kok Miljuschka Witzenhausen. De initiatiefnemers willen mensen ervan bewust maken hoe het voelt om buitengesloten te worden. ,,Al willen we niet dat mensen huilend naar huis gaan. Het moet vooral een leuke avond worden’’, zegt Bianca Portis, woordvoerder van het Liliane Fonds.
Kinderen met een handicap hebben elke dag te maken met buitensluiting. Ze mogen niet meespelen of kunnen niet naar school. Volgens het Liliane Fonds zijn er wereldwijd ruim 30 miljoen kinderen met een handicap die niet naar school kunnen of mogen. Het doel is alle kinderen zich welkom te laten voelen.
Restaurant Buitensluiting telt vijftig zitplaatsen en heeft een strikt deurbeleid. Bij binnenkomst zien de gasten een rad dat bepaalt wie naar binnen mag en wie wordt geweigerd. Gasten met de verkeerde kenmerken mogen wel naar binnen, maar krijgen geen eten geserveerd, alleen water en brood. Het menu is samengesteld door Miljuschka Witzenhausen.
,,In het restaurant bereiden de chef-koks fusiongerechten. Ze combineren smaken uit verschillende continenten’’, zegt Portis.
De gasten van Restaurant Buitensluiting mogen betalen wat ze willen. Tegen tijdschrift Entree laat Miljuschka weten de actie volledig te steunen. ,,Ik vind Restaurant Buitensluiting een fantastisch mooi initiatief. 80 procent van mensen, waaronder veel kinderen, met een handicap woont in een ontwikkelingsland en dat zijn juist de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben. Buitengesloten worden is vreselijk, zeker voor kinderen. Dit initiatief is een creatieve manier om aandacht te vragen voor een wereldwijd probleem en daar draag ik dan ook met veel liefde mijn steentje aan bij.’’
Het restaurant (Oostenburgergracht 75, Amsterdam) is 7, 8 en 9 februari tussen 19.00 en 23.00 uur geopend.
Zelf iets maken van Miljuschka? Met deze cheesecake scoor je punten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
Een slimme keuze in de keuken kan je leven verduurzamen en jouw dagelijkse kosten verminderen. Maar hoe kies je de juiste koelvriescombinatie uit het overweldigende aantal opties? Dit zijn de beste modellen volgens de test van de Consumentenbond.
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
-
-
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
Hierdoor is de bloemkool uit de oven ineens zo populair (ook bij vleeseters)
Een hele bloemkool, soms gemarineerd of overgoten met een smeuïge saus, geroosterd in de oven. Recepten voor geroosterde bloemkool duiken overal op. Franse bloemkooltelers hebben zelfs net een bloemkoolapp gelanceerd. Hoe werd de bloemkool zo populair?
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?