De Dalí-maskers uit de Spaanse serie Casa de Papel
NOS Nieuws

'Verbod op Dalí-masker La Casa de Papel maakt weinig kans'

De Dalí-stichting wil de maskers die de hoofdrolspelers in de populaire Netflix-serie La Casa de Papel dragen verbieden. Volgens de stichting zijn de maskers, die gebaseerd zijn op het gezicht van de Spaanse kunstenaar, zonder toestemming gebruikt door de makers.

In Nederland zou de stichting sowieso geen kans maken, zegt advocaat Dmitry Grobokopatel van JPR Advocaten. "Die is er alleen als de stichting de nabestaanden van Salvador Dalí, in dit geval ouders, vrouw of kinderen, betrekt in een procedure. De stichting zelf kan het gebruik van het portretrecht niet verbieden", zegt hij.

Maar van nabestaanden is geen sprake, aangezien Dalí geen kinderen had met zijn vrouw Gala en voor zover bekend ook niet met andere vrouwen. Gala overleed in 1982.

In de Spaanse krant El País bevestigt de maker van de serie dat het masker inderdaad is gebaseerd op Dalí, die in 1989 overleed. Volgens hem zijn er van tevoren twee opties overwogen: Don Quichote en Dalí. Toestemming voor het produceren van het Dalí-masker is niet gevraagd. "Volgens ons juridisch team was dat niet nodig, omdat het om een karikatuur gaat", zei hij.

Salvador Dalí in 1950

Op dat punt hadden de nabestaanden best een kans kunnen maken, zegt Grobokopatel. "Het gaat namelijk om het commercieel gebruik van een portret dat herleidbaar is tot Dalì. Daartegen hadden de nabestaanden zich kunnen verzetten."

Een andere manier om de maskers te verbieden, heeft ook geen kans van slagen. "Als er een portretmerk had bestaan van Dalì, dan had de verkoop van de maskers op basis van het merkenrecht verboden kunnen worden. Maar als ik het zo bekijk, is er geen portretmerk", zegt hij.

Wereldwijd duiken de kostuums en maskers op:

  • Getty Images
    Twee feestvierders in Bogota, Colombia, tijdens Halloween afgelopen jaar
  • Hollandse Hoogte / AP
    Een demonstrant in een La Casa de Papel-kostuum met Dalí-masker tijdens een staking voor treinpersoneel, foto mei 2018
  • AFP
    Ook een voetbalfan van de Mexicaanse club Tigres gaat zo verkleed
  • Getty Images
    In Mexico-Stad gaan deze kinderen en een volwassen in een Casa de Papel-kostuum de straat op de Mexicaanse feestdag 'de dag van de doden'
  • AFP
    Twee Dalí-maskers bij een gele hesjes-protest begin januari in Bourges, Frankrijk
  • Hollandse Hoogte / AP
    Supporters van de Griekse club Olympiakos dragen een Dalí-masker, december 2018

De maskers, vaak in combinatie met het kostuum, worden in heel veel landen goed verkocht. Dat geldt zeker ook voor Nederland, merkt Feestbazaar, een feestwinkel in Enkhuizen. Zeker met carnaval in aantocht. "De maskers en de kostuums van La Casa de Papel zijn erg populair. Die zijn echt de hit van het jaar en worden heel veel verkocht", vertelt een medewerker.

Ook bij Carnavalsland in het Overijsselse Borne verkoopt het Dali-masker goed. "Die zijn inderdaad populair, maar het is niet zo dat die duidelijk meer verkocht worden dan andere producten. Kostuums van de serie Peaky Blinders doen het bijvoorbeeld ook heel goed."

Dit jaar komt het derde seizoen van La Casa de Papel uit op Netflix. Of daarin opnieuw het Dalí-masker gedragen wordt, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl