Hierdoor is de bloemkool uit de oven ineens zo populair (ook bij vleeseters)
Een hele bloemkool, soms gemarineerd of overgoten met een smeuïge saus, geroosterd in de oven. Recepten voor geroosterde bloemkool duiken overal op. Franse bloemkooltelers hebben zelfs net een bloemkoolapp gelanceerd. Hoe werd de bloemkool zo populair?
Misschien is het wel begonnen met de Israëlische kok Eyal Shani. Die werd in 2016 in één klap bekend doordat hij een hele bloemkool roosterde in de oven, nadat hij de groente eerst kort had gestoomd. Een openbaring, vonden veel andere chefs, die het voorbeeld van de kok volgden.
Franse boeren kwamen vorige week met Chou’time (letterlijk: kool-tijd) heet, een game die bloemkool weer hip moet maken voor jongere mensen. De groente past goed bij een dieet dat glutenvrij, vegan en vegetarisch is. In het spel leren de spelers over het telen van bloemkool en het bereiden van de traditionele ‘bloemkoolgratin’.
Een enorme bol op tafel is aantrekkelijk. Bovendien is bloemkool op die manier ook erg lekker, onvergelijkbaar met de stukgekookte bloemkool met een sausje waar veel mensen van gruwen. Groentegoeroe Yotam Ottolenghi maakte goede sier met zijn geroosterde bloemkool in zijn laatste kookboek Simpel dat in het najaar van 2018 verscheen. En online zijn er talloze recepten te vinden: van gemarineerd met kruiden als kurkuma en komijn zodat het perfect past bij een Indiase maaltijd of très Français met gesmolten kaas.
,,Zo lekker’’, zegt eetschrijver Susan Aretz van foodblog Smulpaapje over zo'n enorme kool uit de oven. ,,Hij staat ook op de kaart bij Bardak in Amsterdam. Typisch een gerecht voor de Israëlische keuken.’’
Ook Isabel Boerdam van foodblog De Hippe Vegetariër at dat gerecht bij Bardak. ,,En een paar jaar geleden at ik het als hoofdgerecht bij De Librije’’, herinnert ze zich. ,,Dat was een minibloemkool.’’
Rens Kroes at er ooit eentje in een restaurant in Australië en maakte haar eigen versie ervan. Supermarktketen Albert Heijn had de hele bloemkool uit de oven al twee jaar geleden in het kerstnummer van de Allerhande staan.
Foodtrendwatcher Esther Haanschoten snapt de toegenomen populariteit wel. Een maaltijd met groente in de hoofdrol past bij deze tijd. ,,We zien dat steeds meer mensen bewust of onbewust een dag of meerdere dagen in de week geen vlees eten. Dit komt door bewustwording, maar ook door het toenemende aanbod in vleesvervangers.’’
Heel leuk op tafel
Daarnaast is er volgens Haanschoten een groot aanbod aan kookboeken en recepten beschikbaar dat laat zien hoe makkelijk en snel je een lekker groentegerecht kan maken, waaronder de hele bloemkool uit de oven. ,,Naast dat een geroosterde bloemkool ontzettend makkelijk te maken is, staat het ook nog eens heel leuk op tafel en kan je er gezamenlijk van eten, bijvoorbeeld door de bloemkool te dippen in een lekkere dressing of saus met bijvoorbeeld tahin (sesampasta)’’, zegt ze.
,,Doordat je de bloemkool op tafel aansnijdt, doet het denken aan het aansnijden van een stuk vlees. Verder zie je de geroosterde bloemkool in veel verschillende varianten terugkomen. Zo worden ze gemaakt met alleen wat olijfolie en zout, maar ook met allerlei specerijen en kruiden.’’
Bloemkool is sowieso populair, zegt de foodtrendwatcher. ,,Dat heeft te maken met een aantal aspecten. We zoeken vaker een alternatief voor vlees waardoor creaties bedacht worden zoals de bloemkoolsteak of een geroosterde bloemkool uit de oven. En bloemkool heeft van zichzelf een lichte smaak als je het vergelijkt met andere groenten zoals broccoli bijvoorbeeld. Daardoor gaat bloemkool goed samen met andere smaken.’’
Pizzabodem
Vanwege die neutrale smaak kan bloemkool zelfs als pizzabodem dienen. Haanschoten: ,,Dit speelt uiteraard weer in op de trend dat we meer groenten willen eten en soms moeite hebben om aan de 250 gram per dag te komen. En doordat bloemkool zo neutraal van smaak is kan je hem ook gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld rijst, de zogenoemde bloemkoolrijst.
Niet zo gek dat Jenny de Rooy vorig jaar een e-book uitbracht met recepten via FoodSwitch. Bloemkool is een gezonde groente, meldt het Voedingscentrum op de site. Zo bevat bloemkool veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Precies de reden waarom De Rooy de bloemkool de hoofdrol laat spelen in haar boek. ,,Er staan drie recepten met een hele bloemkool’’, zo laat ze weten. ,,Daarnaast recepten zoals soepen, salades hoofdgerechten waarin bloemkool de hoofdrol speelt.’’
Hugo Kennis maakt ook graag bloemkool uit de oven. Heel gemakkelijk!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Red de wereld, eet meer bonen
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord -
PREMIUM8 vragen24
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
-
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten
Supermarktketens Jumbo en Plus, evenals de voedselproducenten Conimex, Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s gaan hun verpakkingen aanpassen zodat de helft van de recepten daarop volledig vegetarisch of veganistisch wordt. Dat doen zij op verzoek van Wakker Dier, meldt de organisatie. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
-
Vleesproducent verstopt groente in de gehaktbal
De gehaktbal ziet eruit als een gewone gehaktbal en smaakt ook zo, belooft de producent. Toch zit er 30 procent champignons in. De nieuwe gegaarde gehaktbal is een van de twee innovaties die Enkco volgende week presenteert op de jaarlijkse beurs Horecava. -
-
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts