Pages

Subscribe Twitter

woensdag 30 januari 2019

Mister Kitchen pindakaas palmolievrij

Een jaar na de lancering van hun zeven smaken pindakaas, is het voedingsmerk Mister Kitchen gelukt om het recept smeuïg zónder palmolie te krijgen. Ze dagen de concurrentie uit om hetzelfde te doen.

Onafhankelijk voedingsmerk en driemanschap Mister Kitchen’s lanceerde in 2017 zeven smaken pindakaas in Albert Heijn. Om deze smeuïg en stabiel te krijgen zat er (RSPO-gecertificeerde) palmolie in de receptuur. De heren kwamen er door hun reizen en reportages echter achter dat duurzame palmolie bijna niet bestaat en besloten alles op alles te zetten om palmolievrij te produceren. Chef Maarten Hoekstra: “Hoewel we al gecertificeerde palmolie gebruikten, gaat de teelt nog te vaak gepaard met de vernietiging van regenwoud en is er te weinig traceerbaarheid rond dit wondermiddel. Met die kennis was er voor ons geen andere keuze.” In samenwerking met experts van onder andere Wageningen University & Research en na vele uren in keuken en fabriek, is het nu gelukt om de palmolie te vervangen door Europese raapzaadolie.

Omdat marktleider Calvé palmolie gebruikt, daagt Mister Kitchen het Unilever-merk uit dit voorbeeld te volgen. “Wij geven Calvé graag volledige inzage in ons recept en productieproces. Laten we samen vooropgaan in de voedingssector, waar nog eindeloos én onnodig veel palmolie wordt gebruikt!”, aldus Hoekstra. Daarnaast gaat Mister Kitchen zich actief (via hun potjes) inzetten voor het World Land Trust. Een organisatie die wereldwijd kwetsbare natuur beschermt door land te verwerven en dit door natuurbeschermingsorganisaties of lokale gemeenschappen te laten beschermen. Dit gebeurt ook in Sabah op het Indonesische/Maleisische eiland Borneo. Hier zijn palmolieplantages verantwoordelijk voor het grootschalig kappen van regenwoud, habitat van onder meer de ernstig bedreigde Orang-Oetan. Omdat de transparantie rond de herkomst en winning nog altijd flink tekortschiet, vindt Mister Kitchen het hoog tijd om gezamenlijk onze overdadige palmolieconsumptie terug te schroeven: “Laat Calvé ons vooral na-apen!”.

0 reacties:

Een reactie posten