Videospeler inladen...

Britse parlement geeft May mandaat voor gesprekken met Europa, maar wil geen brexit zonder akkoord

Vanavond heeft de Britse premier Theresa May groen licht gekregen van het parlement om opnieuw te gaan onderhandelen met de EU over de "backstop", die moet vermijden dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Tegelijk heeft het parlement een voorstel goedgekeurd om geen brexit zonder begeleidend akkoord uit te voeren. Dat laatste is evenwel niet bindend voor de regering-May.

Premier May heeft vanavond een gelijkspel behaald in de krachtmeting met het parlement over de controle over de brexit. Ze kreeg de steun voor nieuwe onderhandelingen met de EU, maar het parlement toonde wel bezorgdheid over een brexit zonder akkoord. Anderzijds werden vijf amendementen om de brexit uit te stellen, weggestemd.

Premier Theresa May leek op weg naar een overwinning in de krachtmeting met het parlement, maar het voorstel (Spelman-Dromey) om geen brexit zonder akkoord met de EU uit te voeren, haalde het wel over de partijgrenzen heen.

Premier May leek dus vrij goed haar Conservatieve parlementsleden in de hand te hebben en dat was een contrast met de verpletterende nederlaag van enkele weken geleden toen haar brexitakkoord met de EU werd weggestemd. Ook nu weerspiegelt de motie Spelman-Dromey vooral de ongerustheid over zware economische en sociale schade als het VK zonder akkoord uit de EU crasht. Toch is het amendement niet bindend, wellicht ook een van de redenen waarom dat het het gehaald heeft.

Anderzijds is de goedkeuring van het Brady-amendement dat de "backstop" in Noord-Ierland wil vervangen door "andere maatregelen" een opsteker voor premier May die na afloop ook tevreden reageerde. Het geeft haar een mandaat om binnenkort opnieuw met de EU te onderhandelen over die "backstop", maar de Europese leiders -onder hen de Franse president Emmanuel Macron- hebben al laten merken daar niet veel zin in te hebben. Sterker nog: de Europese voorzitter Donald Tusk stuurde kort na de stemming in het Britse parlement een bericht de wereld in dat een heronderhandeling niet aan de orde is. 

Samengevat: May heeft een spannende dag met redelijk succes afgerond en de meeste partijleden opnieuw rond haar verzameld, maar succes met de EU is niet verzekerd en dan kan het parlement over enkele weken opnieuw het initiatief naar zich toetrekken.

Overzicht van de amendementen:

GOEDGEKEURD - Het beslissende voorstel kwam van de Conservatief Caroline Spelman en de socialist Jack Dromey. Die vinden dat het VK niet uit de EU mag stappen zonder een akkoord met de Unie en zonder een raamakkoord over toekomstige relaties met Europa. Het voorstel haalde het nipt, maar is niet bindend voor de regering van premier Theresa May.

GOEDGEKEURD - Opsteker voor premier May: als laatste werd ook het amendement van de Conservatief Graham Brady goedgekeurd. Dat had de steun van de premier en bepaalt dat de omstreden "backstop" over de grens van Noord-Ierland vervangen moet worden door "alternatieve maatregelen".

VERWORPEN - Een erg kansrijk voorstel om een "no deal" te vermijden, kwam van Labour-lid Yvette Cooper en zou de steun gekregen hebben van sommige Conservatieven en Liberaal-Democraten. Cooper wou via een wet de regering dwingen om de EU uitstel van brexit te vragen als er tegen 26 februari geen brexitakkoord zou goedgekeurd raken in het parlement. Anders dan de andere amendementen zou dit kracht van wet gehad hebben en dus dwingend zijn voor de regering-May.

VERWORPEN - Het voorstel van de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn was bedoeld om een harde crash uit de EU te vermijden. Concreet wou Corbyn onderhandelingen met de EU over een douaneunie en een optie voor een nieuw referendum. Dat kon de meerderheid in het Lagerhuis niet bekoren. Ook een amendement van Labour-lid Rachel Reeves om de brexit uit te stellen met twee jaar, werd weggestemd.

VERWORPEN - Het amendement van de Schotse nationalist Ian Blackford wou koste wat het kost een "no deal brexit" vermijden door een uitstel van enkele maanden en bepaalde dat Schotland, Wales en Noord-Ierland meer betrokken zouden moeten worden bij het brexitproces. Ook dat werd met een grote meerderheid weggestemd.

VERWORPEN  - De Conservatief Dominic Grieve (Remain) wou veel macht over de brexit van de regering wegtrekken naar het parlement dat zou kunnen stemmen over tal van opties inzake de brexit zoals een eventueel nieuw referendum of het vermijden van een "no deal brexit".

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen