Burgemeester Midden-Groningen is stellig: 'Lasten Windpark N33 te veel bij Meeden gelegd'

Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen reageert op windmolenkwestie bij Raad van State.

Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen reageert op windmolenkwestie bij Raad van State.

De uiteenlopende belangen van betrokkenen bij de aanleg van Windpark N33 zijn verkeerd afgewogen. Het zou goed zijn als de Raad van State zich dat realiseert.

Dat zei burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen dinsdag na de tweede zittingsdag bij de Raad van State. Hij vindt dat de lasten te veel bij omwonenden in Meeden zijn neergelegd.

Meer verspreid

Hoogendoorn woonde de zitting bij ‘om de bewoners een hart onder de riem te steken’. ,,Ik begrijp dat Nederland belang heeft bij opwekking van veel groene energie, maar snap niet waarom zo’n groot windpark (27 van de 35 turbines) dan bij één dorp wordt neergezet. Dat moet anders kunnen. Meer verspreid.’’

 

Draagvlak

De bestuursrechter toetst of de overheid en projectontwikkelaars Innogy en Yard Energy bij het inpassingsplan en de vergunningen volgens de wet hebben gehandeld. Maandag stelde de bestuursrechter dat hij juridisch weinig kan met het begrip draagvlak. Dinsdag keek de Raad van State nadrukkelijk naar de veiligheid van windturbines, de landschappelijke consequenties en de opstelling van de windmolens.

Advocaat Anne van Nus van Stichting Platform Tegenwind N33 is het met Hoogendoorn eens, dat de Raad van State wellicht niet over draagvlak gaat, maar bestuursrechtelijk wel naar de belangenafweging moet kijken. Oftewel: in welke mate mag je in het algemeen belang de één een prima positie geven en de ander zeer nadelig treffen.

Te eenzijdig

De Raad van State zei eerder deze week dat ze zakelijk kijkt naar de uitvoering van de wet bij de totstandkoming van het windpark.

Hoogendoorn: ,,Klopt, maar nogmaals, de Raad van State moet wel kijken of en hoe met de belangen van partijen is omgesprongen. Ik merk dat de bestuursrechter steeds verwijst naar het beleid van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dat is wat mij betreft veel te eenzijdig.’’

De burgemeester wil democratisch genomen besluiten en het uiteindelijke oordeel van de Raad van State graag kunnen uitleggen. Maar of hem dat lukt? Hij zit in zijn gemeente met boze en gefrustreerde Meedenaren. En een radicale groep die zich in haar protest tegen grootschalige windparken in de Veenkoloniën onderscheidt door strafbare acties, zoals als het dumpen van asbest op een perceel waar windmolens gepland staan.

Uitspraak duurt langer

Na de tweede dag stelde de bestuursrechter dat een uitspraak binnen zes weken niet te verwachten valt. Daarvoor zijn er te veel zaken onder de aandacht gebracht die goed bekeken moeten worden. Een uitspraak over twaalf weken ligt meer voor de hand.