In 2009 kochten koning Willem-Alexander en koningin Maxima een aantal percelen grond in de Argentijnse provincie Río Negro, een kilometer of zeventig van het bekende ski-oord Bariloche. Er zou in totaal 3000 hectare land op naam van Maxima staan, al zou in eerste instantie Martín Zorreguieta, de broer van Máxima, destijds de helft van het bezit hebben gekocht. Op die manier zou Maxima bemoeienis van autoriteiten bij de aankoop van een groot stuk grond binnen het grensbewakingsgebied hebben omzeild. Het stuk grond ligt namelijk vlakbij de Chileense grens.

Op de verschillende stukken grond bevindt zich een landhuis met hotelfunctie, 'La Estancia Pilpilcura', zijn huisjes te huur, er lopen koeien en paarden en de jetset uit Argentinië, Chili en Brazilië die graag in deze streek komt, kan zich vermaken met vissen, wildwatervaren en skiën.

'El cohete a la luna' meldt nu echter dat de bouw en de omvang van deze faciliteiten, en de bijbehorende infrastructuur, nooit is opgegeven bij het kadaster en andere overheidsinstanties. Zo zouden negen vakantiehuizen ongeveer 1.900 m2 beslaan, maar staat er slechts een gebouwtje van ongeveer 80 m2 in de boeken. En dat zou betekenen dat Maxima de door haar verschuldigde belastingen over het Argentijnse bezit niet zou betalen. De Argentijnse overheid, onder leiding van de rechtse en elitaire president Mauricio Macri, knijpt ondertussen een oogje toe, 'verblind als zij zijn voor de glamour van de monarchie'.

Nuja, mocht de Argentijnse belastingdienst toch nog een naheffing sturen, dan ligt er vast nog wel een aardig stukje nationaal erfgoed op zolder.

De website 'El cohete a la luna' is van Horacio Verbitsky, een Argentijnse onderzoeksjournalist. In het begin van de jaren negentig rapporteerde hij over een reeks corruptieschandalen in de regering van toenmalig president Carlos Menem, die uiteindelijk leidden tot het aftreden van enkele ministers.

De Rijksvoorlichtingsdienst is op ons verzoek naar antwoorden aan het zoeken, wij berichten zo snel wij die krijgen.