Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland weigert Italiaans verzoek om 47 migranten Sea-Watch 3 op te nemen

  •  
28-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
MALTA MIGRATION NGO VESSEL

© 2018-07-02 00:00:00 epa06860862 A screen grab made from an undated handout vide made available by German NGO 'Sea-Watch' on 03 July 2018 shows the NGO's rescue vessel 'Sea-Watch 3' berthing i

Nederland heeft vandaag een Italiaans verzoek om 47 migranten van de Sea-Watch 3 op te nemen geweigerd. Dat meldt Reuters. Het schip, dat gerund wordt door een Duitse humanitaire reddingsorganisatie, vaart onder de Nederlandse vlag en mag nergens aanleggen, sinds het meer dan een week geleden 47 mensen redde van een rubberbootje voor de Libische kust.
Volgens de Italiaanse vice-premier Luigi Di Maio zou het schip ofwel door Frankrijk, ofwel door Nederland moeten worden toegelaten. Volgens Di Maio verwaarloost Frankrijk haar verantwoordelijkheden wat betreft het opnemen van migranten.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zal Nederland geen geredde drenkelingen van Sea Watch meer opnemen totdat er ‘lange termijn afspraken zijn over hoe er onderscheid gemaakt wordt tussen vluchtelingen en economische migranten’:
"Zij die geen aanspraak kunnen maken op internationale bescherming moeten onmiddellijk teruggestuurd worden bij aankomst aan de Europese grenzen. Zonder een duidelijk perspectief op een structurele oplossing zal Nederland niet deelnemen aan ad hoc maatregelen voor opvarenden."
Het is de tweede keer deze maand dat Sea-Watch 3 en de mensen die gered werden uit de zee nergens welkom zijn, ondanks harde winden en golven van 7 meter hoog. De vorige keer duurde het 19 dagen voordat acht EU-landen een akkoord bereikte en de opvarenden eindelijk van boord mochten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.