Ook Spanje heeft nu genoeg van de vluchtelingen

De Spaanse overheid verstrengt haar immigratiepolitiek omdat een Europese oplossing voor de situatie in de Middellandse Zee uitblijft. Schepen die vluchtelingen vervoeren krijgen niet langer toegang tot de Spaanse zeehavens.  Als excuus wordt opgegeven dat die schepen niet aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen. Maar dat is een drogreden. Op die manier wil Spanje gewoon vermijden dat immigratie de interne politieke agenda blijft beheersen.

Volgens gegevens van Frontex verwelkomde Spanje vorig jaar ruim 57.000 vluchtelingen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het over 64.000 mensen. Dat zijn er dubbel zo veel als Italië opnam en bijna even veel als Griekenland.

Marokko wil geld zien

Volgens Madrid verhindert de Brusselse bureaucratie dat 140 miljoen euro die aan Marokko werden beloofd ook daadwerkelijk aan Rabat worden overgemaakt. Dat is de voorwaarde die Marokko stelt om de vluchtelingenstroom tegen te houden.

Ondertussen blijven de vluchtelingen vanuit Marokko Europa bereiken. In de eerste veertiendaagse van dit jaar gaat het om 3.000 personen, drie keer meer dan een jaar eerder.

Spanje wilde na de weigering van Italië om nog vluchtelingen op te nemen de wereld een les in menselijkheid geven. Zes maanden en een recordaantal opgenomen vluchtelingen later houdt Spanje het bij gebrek aan een Europese strategie voor bekeken.

EU heeft geen strategie om vluchtelingen op te nemen

De EU is nu al maanden op zoek naar een tijdelijk schema dat de situatie die zich de voorbije maanden in de Middellandse Zee heeft voorgedaan kan verlichten. Italië en Malta willen op hun grondgebied geen boten van ngo’s meer verwelkomen. Maar die oplossing blijft, onder druk van Rome, uit. Ook Frankrijk en Duitsland willen niet dat vluchtelingen doorheen de Schengenzone gaan reizen.

Begin januari had Madrid al geweigerd een deel van een groep van 49 vluchtelingen op te nemen die in Malta was gestrand. “We hebben al voldoende gedaan,” aldus minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell. Deze socialist heeft ondertussen ook door dat Spaans rechts de immigratieproblematiek op de politieke agenda heeft gezet.

Knelpunt voor een Europese oplossing blijft de Italiaanse vraag om alle vluchtelingen in de EU (asielaanvrager of niet) over alle EU-landen te verdelen, terwijl landen als Duitsland en Frankrijk enkel asielaanvragers willen opnemen (een klein deel van al wie volgens die EU-criteria in Italië aankomt).

Hoewel Spanje belang heeft bij het Italiaanse voorstel, rijst in Madrid de vrees dat dit de maffia’s van mensensmokkelaars ertoe zou aanzetten massaal mensen naar Europa te sturen.

Meer