Start van hoofdcontent

112

nl

'Chauffeur inside job-overval sloeg toe met familieleden'

28 januari 2019, 11.54 uur · Aangepast 28 januari 2019, 13.59 uur · Foto: Inter Visual Studio

Zeven verdachten moeten zich vandaag verantwoorden voor een overval op een waardetransport, eind 2016. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was deze in scene gezet door de chauffeur en zijn familieleden.

Bij de zitting kwamen vanochtend slechts twee van de zeven verdachten opdagen. Een derde kwam een uurtje later alsnog verdwaald de rechtszaal binnenwandelen. Ze ontkennen allemaal betrokken te zijn bij de gewapende overval op een waardetransport eind december 2016 op de Amstelveenseweg. Daarbij werden de chauffeur en bijrijder gegijzeld. Maar de chauffeur zou dubbelspel hebben gespeeld. Op een na zijn alle verdachten familie van hem.

Lees ook: 'Overvallen bestuurder waardetransport zelf betrokken bij overval'

Het busje zat vol peperdure sieraden en exclusieve horloges ter waarde van 290.000 euro. Een gewapende man drong het busje binnen en dwong de bijrijder zijn hoofd tussen zijn benen te stoppen. De chauffeur moest naar de afgelegen Riekerweg in Nieuw-West rijden. Daar werd de bus leeggehaald en in brand gestoken.

Hoewel het in eerste instantie leek alsof de bestuurder en bijrijder maar tenauwernood konden ontkomen, lijkt het er op dat de chauffeur vooraf van alles op de hoogte was.

Vingerafdrukken
De spullen werden overgeladen in een andere auto waarna de daders ervandoor gingen. Een deel van de buit verstopten de daders in de bosjes. Deze pakketten werden gevonden door voorbijgangers, voordat handlangers van de overvallers ze op konden pikken. Een groot deel van de sieraden is nog spoorloos, maar in een woning werd wel het verpakkingsmateriaal van de dure spullen gevonden. De vingerafdrukken daarop zijn voor het OM belangrijk bewijsmateriaal.

Lees ook: Overvallers waardetransport dumpten deel buit in bosjes

Mohammed B. is een van de weinige verdachten die op kwamen dagen. Hij wordt verdacht van de overval en van heling. Zijn vingerafdrukken zijn gevonden op het verpakkingsmateriaal. Maar hij ontkent enige betrokkenheid. 'De spullen zijn mij aangeboden', zei hij vanochtend. Om wat voor spullen dat ging? 'Daar kan ik niets over zeggen.'

Volledig naar de klote
Een ander, Brahim B., wordt verdacht van heling. Ook zijn vingerafdrukken werden gevonden. Hij kwam vanochtend terug op een eerdere verklaring, waarin hij zei niet in de woning te zijn geweest waar de verpakkingen lagen. 'Mijn eerste verhoor was ik stomdronken en volledig naar de klote', verklaarde hij. Hij was toen naar eigen zeggen onder invloed van Bacardi en cocaïne. Hij zou zijn dagen vullen met blowen en gamen. 'Hoe is dat nu?', vroeg de rechtbank. 'We zijn aan het minderen.' Wie is wij? 'Ik', reageerde de verdachte. 'Ah, u spreekt dus in koninklijke meervoud.'

Lees ook: Geldwagen overvallen en in brand gestoken: 'Medewerker kreeg pistool op hoofd'

De opvallendste verdachte was er niet. De chauffeur die een dubbelrol zou hebben gespeeld bij de overval. Hij werd gegijzeld maar volgens de recherche was hij zelf betrokken bij de overval. De rechter kon hem daar vandaag niet over ondervragen. Volgens de advocaat is hij niet komen opdagen omdat hij bang is dat zijn woorden verdraaid worden. De zaak gaat morgen om 10 uur verder. Dan komt het OM met de strafeisen.