Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Clinton sluit deelname verkiezingen 2020 niet uit

Hillary Clinton lijkt de droom om president van de Verenigde Staten te worden nog niet helemaal te hebben opgegeven. Drie bronnen rondom de vroegere first lady bevestigen dat ze de deur open laat voor een deelname aan de presidentsverkiezingen van 2020.

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of de voormalige minister haar woorden omzet in daden, kan dit gerucht op zijn minst opmerkelijk genoemd worden, zo meldt CNN.

Opties open houden

Hillary Clinton heeft dus aan meerdere mensen laten weten de deur voor een deelname op een kier te houden. Ze zou Donald Trump willen terugpakken voor de verkiezingen van 2016. Deze verloor zij onverwacht met een vrij ruime marge. Toch laat Jeff Zeleny, politiek analist van CNN, weten dat een daadwerkelijke kandidaatstelling van de inmiddels 71-jarige Clinton niet heel aannemelijk is. „Het zou mij enorm verbazen als ze het daadwerkelijk ging doen."

In de Verenigde Staten is het niet gebruikelijk dat een kandidaat die een eerdere race verloor opnieuw deelneemt aan de presidentsverkiezingen. Clinton verloor overigens niet een keer, maar twee keer. Mocht ze het opnieuw willen proberen dan zullen er waarschijnlijk zeer moeizame voorverkiezingen tegen andere democratische kandidaten in het verschiet liggen.

Hillary Clinton heeft geen goede herinneringen aan presidentiële verkiezingen. In 2008 werd ze als gedoodverfde favoriet verrast door de toen nog jonge Barack Obama tijdens de voorverkiezingen. Na een spannende strijd kon ze de nominatie voor de democratische partij op haar buik schrijven. In 2016 probeerde ze het opnieuw, nu won ze de voorverkiezingen maar haalde ze niet genoeg kiesmannen voor een werkplek in de Oval Office. Opnieuw werd ze als favoriet verrast, dit keer door Donald Trump.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.