Twee politieagenten op straat
© DutchMen/Shutterstock.com

Afgelopen dinsdag heeft de politie zes mensen uit de omgeving van Rotterdam en Schiedam opgepakt voor omvangrijke internetoplichting via marktplaats. Zo’n 100 mensen zouden hier het slachtoffer van zijn geworden. Het ging onder andere om het aanbieden van producten via gehackte accounts, het niet leveren van producten, en betaalverzoekfraude. De zes verdachten, die tussen de 17 en 24 jaar oud zijn, boden voornamelijk kaartjes aan om concerten of voetbalwedstrijden bij te wonen. Tientallen mensen betaalden, maar kregen hun kaartjes niet.

Aangifte van betaalverzoekfraude

De zaak kwam aan het licht toen een vrouw aangifte deed van betaalverzoekfraude. Bij betaalverzoekfraude vraagt de koper om bijvoorbeeld via Tikkie een klein bedrag over te maken. Zogenaamd zodat de koper weet met een echt persoon van doen te hebben. In werkelijkheid gaat het om een link naar een phishingpagina. De vrouw die aangifte deed bood via internet kaartjes voor de opera aan en maakte een klein bedrag over naar de zogenaamde koper. Daarna werden er honderden euro’s van haar rekening gestolen.

Zes verdachten opgepakt

Toen de politie onderzoek deed naar de aangifte, kwamen ze nog meer verdachten op het spoor die zich op andere manieren bezighielden met online fraude. Bijvoorbeeld een vrouw die creditcardgegevens doorspeelde aan één van de verdachten, waar vervolgens misbruik van werd gemaakt. De politie doorzocht de woningen van de verdachten en nam grote geldbedragen en luxe-artikelen in beslag.

Laat een reactie achter