Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Slechts een derde hoopt dat de kabinet de termijn vol maakt

27-01-2019 09:45

Ook deze week zie ik geen verschuivingen. Het lijkt erop (net zoals trouwens bij de vorige regeringsperiode) dat de mening van kiezers t.a.v. de verschillende partijen gedurende deze regeerperiode zijn uitgekristalliseerd en niet meer tot duidelijke bewegingen leidt.

Nog maar 35 procent van de kiezers hoopt dat de regering de rit uitzit. De laagste score gemeten tijdens deze regeerperiode.

We zien een forse daling (pdf) ten opzichte van een half jaar geleden bij kiezers van de regeringspartijen. Bij het CDA zien we de grootste daling. Nog maar de helft hoopt het. Van de CDA-kiezers die geen CDA meer stemmen, hoopt nog maar een kwart dat het kabinet de eindstreep haalt.

Bij het Kinderpardon zien we een grote verdeeldheid onder de kiezers. De verhoudingen zijn ongeveer 50-50 t.a.v. dit pardon. Terwijl bij de meeste partijen we duidelijke meerderheden zien voor hetzij voor- of tegenstanders, maar bij het CDA zien we ook een 50-50 verhouding.

Er zijn diverse stellingen voorgelegd over dit onderwerp en die geven ongeveer hetzelfde beeld.

Ten slotte hebben we vragen gesteld over de discussies rondom de pensioenen. Daar zien we dat de kiezers van D66 en VVD antwoorden geven die meer op elkaar lijken, terwijl kiezers van het CDA antwoorden geven, die meer in lijn liggen met de oppositie.