EU neemt maatregelen tegen Venezuela als Maduro geen verkiezingen aankondigt

Federica Mogherini © Belga

Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, heeft Venezuela zaterdag opgeroepen om vrije, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen te houden, om een regering te kiezen die echt de wil van zijn burgers vertegenwoordigt. Als er niet snel verkiezingen worden aangekondigd, volgen er maatregelen, zei ze in een verklaring.

‘Bij gebrek aan een aankondiging in de komende dagen over de organisatie van nieuwe verkiezingen met de nodige garanties, zal de EU verdere maatregelen nemen, onder meer met betrekking tot de erkenning van de leiding van het land in overeenstemming met artikel 233 van de Venezolaanse grondwet’, zei Mogherini. Ze herhaalde dat de presidentsverkiezingen van afgelopen mei in Venezuela volgens de EU ‘niet vrij, eerlijk en geloofwaardig waren en geen democratische legitimiteit hadden’.

Parlementsvoorzitter Juan Guaido riep zichzelf woensdag uit tot interim-president, nadat het parlement de herverkiezing van president Nicolás Maduro onwettig had genoemd. In haar mededeling stelde Mogherini dat het parlement als ‘het democratisch legitieme orgaan van Venezuela’ de ‘volledige steun’ van de EU geniet. De bevoegdheden van het parlement moeten worden hersteld en gerespecteerd, klonk het, inclusief de rechten en de veiligheid van zijn leden.

Ze bekritiseerde ook het geweld dat de autoriteiten gebruikten tijdens de volksprotesten van de afgelopen dagen, waardoor er verschillende doden en vele gewonden vielen. ‘De Europese Unie veroordeelt deze acties ten stelligste en betuigt haar diepe medeleven met de families van de overledenen.’ De EU staat in contact met regionale en internationale partners, en de kwestie zal ook besproken worden op de vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komende donderdag.

Venezuela wijst voorstel af

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza heeft de eisen vanuit het buitenland, waaronder het aankondigen van nieuwe verkiezingen, van de hand gewezen. ‘Geen enkele mogendheid kan het lot van ons land dicteren’, zei hij zaterdag in de VN-Veiligheidsraad tijdens een bijeenkomst over de politieke crisis in Venezuela.

‘Venezuela zal niemand toestaan ons een beslissing of bevel op te leggen’, zei Arreaza. ‘We zullen het pad van onze democratie blijven volgen’, zei hij. Verschillende Europese landen hadden Venezuela opgeroepen om binnen de acht dagen verkiezingen te organiseren. Berichten in de Amerikaanse media en tweets van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bewijzen volgens Arreaza dat Amerika achter de ‘staatsgreep’ van opposant Juan Guaido zit. Hij toonde de leden van de Veiligheidsraad een grafiek die de toename toonde van het aantal tweets over Venezuela door de Amerikaanse regering.

Laatste Amerikaanse diplomaten mogen voorlopig blijven

Venezuela en de VS voeren momenteel onderhandelingen over de oprichting van belangenkantoren in de hoofdsteden van beide landen, vanwaar bijvoorbeeld consulaire bijstand kan worden aangeboden. Zolang die gesprekken lopen, mogen de Amerikaanse diplomaten die zich nog in Venezuela bevinden, in de Amerikaanse ambassade in Caracas blijven.

De gesprekken zouden maximaal dertig dagen duren. Indien er geen akkoord wordt gesloten, zal het diplomatiek personeel alsnog het land moeten verlaten.

De kantoren zouden onder meer instaan voor uitvoeren van de procedures rond immigratie en andere kwesties van bilateraal belang, met een strikte naleving van het internationaal recht. Die manier van werken heeft jarenlang gewerkt tussen de Verenigde Staten en Cuba, benadrukte de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die sprak van ‘zuivere diplomatie’.

Maduro gaf de VS eerder 72 uur om hun diplomaten weg te halen uit zijn land, waarna de VS al het niet-noodzakelijk diplomatiek personeel opriep om het land te verlaten. Enkel in de Amerikaanse ambassade in Caracas bevinden zich nog enkele diplomaten. Ondertussen hebben ook alle Venezolaanse diplomaten de VS verlaten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken nog. Nochtans had interim-president Guaido de diplomaten opgeroepen om in de VS te blijven.

Militair attaché in Washington erkent autoriteit Maduro niet meer

Kolonel Jose Luis Silva, de militaire attaché van Venezuela in Washington, erkent Nicolas Maduro niet meer als president van Venezuela. Hij heeft zaterdag zijn ‘militaire broerders’ opgeroepen om net als hij de zelfverklaarde interim-presindet Juan Guaido te ondersteunen.

‘Het bureau van de militaire attaché erkent president Maduro, die het beschouwt als bezetter, niet meer. Het erkent Juan Guaido als legitieme interim-president’, aldus Silva zaterdag. ‘Dit standpunt komt overeen met de wetgeving en de grondwet in Venezuela, en ik heb mijn militaire broeders opgeroepen om zich bij de steun voor Guaido aan te sluiten.’

Volgens hem is steun bieden aan de oppositieleider de enige manier om uit de crisis te geraken. Silva, de hoogste Venezolaanse militaire diplomaat in de VS, liet ook nog weten dat hij zijn bazen in Caracas op de hoogte heeft gebracht van zijn standpunt. ‘Ze weten dat ik niet akkoord ben met wat er gebeurt, met de bezetting van de macht, met de manier waarop de bevolking wordt behandeld en met de extreme armoede die heerst in een land met zoveel natuurlijke en menselijke hulpbronnen als Venezuela’, zei hij.

Ook verklaarde Silva dat hij zaterdagochtend een gesprek heeft gehad met Juan Guaido. ‘Ik heb hem gezegd dat ik van mijn land hou, dat ik hem bewonder voor het werk dat hij al heeft verzet en omdat hij bereid is geweest om aan de overheid te zeggen dat ze onwettig is.’

Partner Content