Video

'Het is hier gewoon een racebaan', bewoner geramd huis wil maatregelen tegen hardrijders

26 januari 2019 om 17:49
nl
De bewoner van het huis in Westerhoven waar vrijdagnacht een bestelbus tegenaan reed, heeft er schoon genoeg van. Er wordt volgens hem veel te hard gereden op de Provincialeweg. Buurtbewoners klagen hier al langer over, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.
Geschreven door

Volgens de bewoner van het aangereden huis zijn de problemen een gevolg van de nieuwe N69 waar de Provincialeweg in Westerhoven op wordt aangesloten. "Daar zijn ze al een aantal jaren mee bezig. Daarom is de weg hier aangepast, om het verkeer makkelijker te laten rijden. Maar die weg is zó gevaarlijk gemaakt dat hier nu vaak 80 tot 100 kilometer per uur wordt gereden in plaats van 50."

Daarom is er vanuit de buurt een initiatief opgestart. Door middel van posters en borden worden bestuurders die door het dorp rijden nog eens extra gewaarschuwd. "Het lijkt wel of mensen vergeten dat ze binnen de bebouwde kom rijden, zo hard rijden ze. Ook wordt er vaak ingehaald, terwijl dat absoluut niet mag. "Het staat niet duidelijk aangegeven, maar er zijn hier ook gewoon zijwegen die op de grote weg uitkomen. Dat gaat ooit een keer mis, geloof me." De initiatiefnemers hopen dan ook dat de gemeente serieus gaat kijken naar aanpassingen aan de weg. 

 

 

'Ik heb dit huis niet gekocht om gevaarlijk te wonen'
"Wij zijn al jaren in gesprek met de gemeente, omdat het hier echt gevaarlijk is", vervolgt de bewoner, die op het moment van het ongeluk - vanwege een rugoperatie - sliep op de plaats waar de auto het huis ramde. Hij hoorde in zijn slaap hoe de auto een lantaarnpaal ramde en kroop daarop voorzichtig zijn bed uit. 

"We vreesden al langer dat er zoiets als dit een keer zou gaan gebeuren, maar die zorgen werden gewoon weggewuifd." Hij wijst erop dat dit al de tweede keer in tien jaar tijd is dat er een auto tegen zijn huis aanrijdt. 

 

De eerste keer tikte een auto zijn huis 'net aan'. "Toen viel de schade wel mee. Maar ik heb dit huis niet gekocht om hier gevaarlijk te wonen. Dit is niet alleen mijn zorg, maar een zorg van de hele straat. Het is niet te doen, dit is gewoon een racebaan."

Verhuizen is volgens hem geen optie. "Absoluut niet. Ik woon hier voor de rest namelijk zó fijn...Westerhoven is een heerlijk dorp en dit is een droomplek voor ons. Ik ga dit niet opgeven. Ik vind dat de gemeente maatregelen moet nemen. Als die een weg verandert, moet die weg ook veilig gemaakt worden voor de bewoners. De gemeente moet niet alleen denken aan een mooie doorvoerweg voor het verkeer."

 

Wachten op privacy instellingen...

Scheuren
De schade die de gecrashte auto veroorzaakte aan zijn huis is aanzienlijk. De schutting is kapot en aan de buitenkant van zijn huis zijn scheuren te zien. "Binnen ook", vertelt hij. "Eén scheur, dat valt nog mee. Brandweerlieden hebben gezegd dat we hier kunnen blijven wonen, maar de verzekering is gebeld om het huis voor de zekerheid toch even na te kijken." Het huis van zijn buren bleef gespaard. "Daar wonen twee oude mensen, die zijn wel heel erg geschrokken."

En dat blijkt de volgende dag ook. "We hoorden dat er veel mensen op straat stonden en we hadden eigenlijk gelijk door dat het bij de buren was", vertelt buurman Tonnie. "Het is echt te gek voor woorden hoe hard ze hier rijden. Ik hoop dat er bij de gemeente nu een belletje gaat rinkelen."

Wachten op privacy instellingen...

Kijken voor extra maatregelen
Wethouder Mathijs Kuiken is zaterdagmiddag bij de bewoners op bezoek geweest. "We zullen zeker gaan kijken of we aanvullende maatregelen kunnen treffen om dit in de toekomst te voorkomen." Hij wijdt het ongeluk vooral aan slecht gedrag in het verkeer en niet zo zeer aan de constructie van de weg. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.