RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Onnodig Engels in de winkelstraat: 'Sale is gewoon uitverkoop'

Geen sale maar uitverkoop als het aan de Tilburgse PvdA ligt. Beeld © ANP

Stop met al dat overbodige Engels in de winkelstraat. Dat is de boodschap van de Tilburgse PvdA die vindt dat het de spuigaten uitloopt met alle Engelse termen en juist Nederlandse, of nog liever Tilburgse, woorden in de etalages wil zien.

Om de actie kracht bij te zetten, wordt een wedstrijd uitgeschreven voor de winkeliers, wie de beste Nederlandse of Tilburgse slogan kunnen bedenken. "We stellen een leuke prijs in het vooruitzicht. Het centrum van Tilburg kan wel een impuls gebruiken", vindt Hans Rube van de Tilburgse PvdA. 

Op deze manier wil de partij Tilburg meer Tilburgs maken. "Met Nederlands of dialect is niets mis. Sale is uitverkoop, special offer is speciale aanbieding. Het is gewoon niet nodig."              

'Ze willen opvallen' 

Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal weet dat onnodig Engels een grote ergernis is. "Vooral bij woorden waar een makkelijk Nederlands alternatief voor is zoals kids en shoppen. Ik snap dat winkels willen opvallen en daarom vaker voor zulke woorden kiezen. In reclame hoor je het wel vaker en daar is het vaak iets specialer en hipper. De kans bestaat dat het hier averechts gaat werken."

'Eerder
Lees ook:
'Eerder beginnen met Engels geven heeft zin'

Ook is er angst dat de Nederlandse taal dreigt te verdwijnen door het Engels. "Maar dat is niet nodig. De kans is heel klein dat over twintig jaar jonge mensen niet meer weten wat 'uitverkoop' betekent."

'Sale is al heel gewoon'

Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten, vindt Waszink. "Als we een Engels woord gebruiken betekent dat niet dat het andere woord uitsterft. Sale is al heel gewoon, je raakt eraan gewend. Kantoortaal in het Engels, zoals meeting, zorgt voor meer irritatie."

Wel is er al tijden een discussie of Engels als voertaal moet bestaan in het onderwijs of de horeca. "Maar taalverandering gaat sowieso heel langzaam. Engels en Nederlands kunnen prima naast elkaar bestaan."

Docenten
Lees ook:
Docenten kunnen niet goed genoeg Engels, zeggen studenten

Selfie

Volgens Waszink zijn ouderen vaak geen fan van Engelse woorden en willen zij juist dat Nederlands 'Nederlands' blijft. "Maar als ze er dan aan gewend raken, valt het wel weer mee. Zoals met het woord selfie. Sinds 2009 wordt het woord gebruikt in ons land. Eerst was er veel kritiek op, maar nu is het toch ingeburgerd."