Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kabinet: stevige discussie kinderpardon, nog geen oplossing

Staatssecretaris Harbers weet niet hoe de coalitie uit het meningsverschil over het kinderpardon moet komen. "Een oplossing is ver weg", zei hij vanmorgen voor aanvang van de ministerraad.

Harbers (VVD) zegt dat het gesprek tussen de vier partijen doorgaat. "Dat is iets wat bij een verschil van mening in ieder geval moet gebeuren." Verder wil hij er niets over kwijt, omdat dit een oplossing volgens hem niet dichterbij brengt.

CDA-vicepremier De Jonge geeft toe dat het niet gemakkelijk is om tot elkaar te komen. "Dat is zo. De fracties zijn daarover stevig in gesprek."

'Ingewikkelde materie'

Vicepremier Schouten van de ChristenUnie spreekt van "ingewikkelde materie". Zij zegt dat de discussie vooral gevoerd wordt door de Tweede Kamerfracties van de regeringspartijen en niet zozeer in het kabinet. "Zij zijn aan het kijken of hier een weg in te vinden is."

Premier Rutte vindt de kwestie ook ingewikkeld, maar hij heeft er vertrouwen in dat de coalitie er uitkomt.

CDA, D66 en ChristenUnie zijn voor een verruiming van de regeling. Ze willen dat de staatssecretaris opnieuw kijkt naar 400 tot 700 zaken die tot nu toe buiten het pardon vallen. De VVD is tegenstander van een soepeler regeling.

Maandag is er regulier coalitieoverleg. Dat zal opnieuw vooral gaan over het kinderpardon. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp. Staatssecretaris Harbers heeft zijn werkbezoek aan Jordanië daarvoor afgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl