Huizenprijzen blijven stijgen: Zuid-Holland in top 3 grootste stijgers

© Omroep West
DEN HAAG - De prijs van een koopwoning is in Zuid-Holland in het laatste kwartaal van 2018 met ruim tien procent gestegen in vergelijking met 2017. Alleen in Flevoland en Noord-Holland was de prijsstijging groter. Daar werden woningen ruim elf procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In Zuid-Holland werden de huizen in het laatste kwartaal van vorig jaar 10,3 procent duurder. In Den Haag werden de huizen 12,2 procent duurder. Het aantal aangeboden huizen nam af met 15,3 procent en dus werden er minder woningen verkocht.
De prijsstijging van bestaande koopwoningen is in het laatste kwartaal van 2018  lager uitgekomen dan de maanden daarvoor. Een gemiddeld huis werd in 2018 ten opzichte van een jaar eerder negen procent duurder, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Harde stijging na huizencrisis

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen in december ruim 33 procent hoger. Ten opzichte van het vorige hoogtepunt in augustus 2008 waren de koophuizen in december bijna 5 procent duurder.