China worstelt met zwakkere economische groei

China worstelt met zwakkere economische groei

De Chinese president Xi Jinping worstelt met een afnemende groei van de Chinese economie. Begin deze week bracht hij de regionale leiders via een ingelaste vergadering bijeen om te praten over het behoud van de politieke stabiliteit. Volgens de president moet de Communistische Partij meer doen om het vertrouwen van de bevolking te winnen. Hij zou daar volgens het Chinese persbureau Xinhua het volgende over gezegd hebben.

"De partij staat op de lange termijn voor een complexe uitdaging in het behouden van de stabiliteit, het doorvoeren van hervormingen en het openstellen van een marktgedreven economie. De partij kent serieuze bedreigingen door een gebrek aan bezieling, een gebrek aan daadkracht en afstand tot de bevolking. Daarnaast kent de partij passiviteit en corruptie. Dit is een algemene beoordeling op basis van de feitelijke situatie."

Laagste groei sinds 1990

De Chinese president sprak een jaar geleden ook al een soortgelijke waarschuwing uit, maar deze keer bracht hij de woorden met een groter gevoel van urgentie. Deze week werd bekend dat de groei van de Chinese economie was afgenomen tot 6,6%, het laagste niveau sinds 1990.

Volgens Bloomberg was de bijeenkomst die Xi Jinping deze week organiseerde kort van tevoren ingepland. Dat suggereert dat de president rekening houdt met een periode van meer politieke onzekerheid. Dit jaar viert het land haar 70e verjaardag en is het 30 jaar geleden dat activisten zich verzamelden op het Tiananmenplein. Dennis Wilder, professor van de Georgetown University en voormalig directeur van de National Security Council, verwacht dat de Chinese regering een moeilijker periode tegemoet gaat. Tegenover Bloomberg zei hij daar het volgende over:

"Dit is een cocktail die explosief kan zijn, wanneer mensen zich realiseren dat de Communistische Partij niet meer in staat is de beloftes van het sociale contract met de bevolking na te komen. De groeivertraging tot het huidige niveau is iets waar deze generatie leiders van de Communistische Partij niet aan gewend is."

China vreest economische stagnatie

De Chinese communistische regering is zeer bevreesd voor economische stagnatie. Het kan namelijk al snel omslaan in schulddeflatie, een situatie waarin schulden niet meer kunnen worden afbetaald of doorgerold. Dit kan leiden tot een lange periode van economische stagnatie, zoals Japan nu al dertig jaar kent. De belofte aan de eigen bevolking van vooruitgang kan dan niet worden waargemaakt. Sociale onrust kan dan omslaan in opstand. Wat dit betreft weet China heel goed hoe dat in 1991 is afgelopen in de Sovjet-Unie.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »