shutterstock
Volledig scherm
© shutterstock

Verborgen probleem: de man van middelbare leeftijd die zich stiekem volvreet

Hij staat bekend als de vrolijke dikkerd die de draak met zichzelf steekt. Maar niets is minder waar: in Nederland leeft een hele grote groep mannen van middelbare leeftijd met een eetstoornis en daar last van heeft. Een verborgen probleem, noemt psycholoog Esther Jansen het. 

  1. Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Verse zalm krijgt Nu­tri-Sco­re A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?

    Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.”
  2. Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
    PREMIUM
    8 vragen
    28

    Gebruikers van Markt­plaats maken zich zorgen: kijkt de Belasting­dienst nou wel of niet mee?

    Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?