‘Met Android Q kunnen providers dualsim-smartphones blokkeren’

Thomas Haenen
22 januari 2019, 9:08
2 min leestijd
‘Met Android Q kunnen providers dualsim-smartphones blokkeren’

Providers krijgen mogelijk meer macht in de volgende versie van Android. In de broncode van Android Q zijn verwijzingen gevonden naar geavanceerde simlockopties, waarmee onder andere dualsim-smartphones geblokkeerd kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

‘Providers kunnen met Android Q dualsim blokkeren’

Providers kunnen in Android Q een whitelist en blacklist opstellen van welke simkaarten wel en niet toegestaan worden, zo ontdekte 9to5Google. In vroege broncode van de volgende Android-versies zijn de opties onlangs toegepast.

Voor het eerst hebben providers ook invloed op wat je in het tweede slot van een dualsim-smartphone stopt. In theorie kunnen ze met Android Q dus de dualsim-functionaliteit van alle toestellen blokkeren. Alleen twee simkaarten van dezelfde provider zou dan werken.

huawei p smart 2019

Dualsim-smartphones zijn veel providers al jaren een doorn in het oog. De vrees is dat veel klanten op deze manier alvast een nieuw netwerk kunnen proberen voor ze definitief overstappen. Die vrees zie je nu al in het aanbod van KPN, T-Mobile en Vodafone. Hoewel er steeds meer dualsim-smartphones verkrijgbaar zijn in Nederland, waaronder van populaire toestellen als de Galaxy S9, worden er bij de providers zelf doorgaans alleen singlesim-versies verkocht.

Nauwelijks simlocks in Nederland

In Nederland worden simlocks nog maar nauwelijks ingezet door providers. Zelfs als je je smartphone direct bij een provider bestelt, kun je er meestal nog een simkaart van een andere provider mee gebruiken. Het is dus maar de vraag of KPN, T-Mobile, Vodafone en anderen gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden in Android Q.

In het verleden werden simlocks vaker toegepast, omdat providers zo claimden een lagere prijs te kunnen garanderen. Koop je namelijk een smartphone met simlock, dan zit je de volle levensduur van het toestel vast aan die provider.

Doordat bedrijven konden rekenen op vaste klanten voor een langere periode kreeg je extra korting. Waarschijnlijk zijn providers inmiddels met simlocks gestopt om onnodige irritatie te voorkomen; bij veel (web)winkels kun je nu simlockvrije smartphones vinden voor nog lagere prijzen.

Google geeft waarschijnlijk vroeg in het voorjaar een eerste versie van Android Q vrij. Dan weten we of de nieuwe provideropties daadwerkelijk onderdeel zijn van het besturingssysteem. De eerste versie van Android Pie werd in maart 2018 uitgebracht; het is aannemelijk dat we in maart of april 2019 meer horen over Android Q.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu