door Brynnar in Politiek  ·  86 Reacties

  • 18
  • 1090x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@46 Het is duidelijk dat veel van de modernistische "oplossingen" voor klimaat en milieu problemen nep oplossingen zijn. Voor het behoud van onze planeet kunnen we zeker wel wat doen. Let wel. Ik denk dat je niet alleen naar het klimaat, maar naar het milieu in het algemeen moet kijken. En dat het van belang is dat de mens weer verbonden raakt met de natuur ipv met het internet.

Maar toch zijn er zaken, die je zelf kan doen.
1) Minder rijden en houd een max snelheid van rond 100 km/h aan (gebruik een zuinige benzine auto en gebruik hem zo efficient mogelijk) en stoppen met vliegen. Neem het OV wat je met het OV kunt doen.
2) Minder consumeren. Koop spullen die lang meegaan ipv spullen met een modieus energielabeltje. Koop tweede hands en schaf geen zaken aan, die niet echt nodig zijn. - Kijk ook naar de ethiek van de bedrijven.
3) Zo veel mogelijk lokaal produceren en consumeren. Denk bijv aan moestuinen, permacultuur landbouw.
4) Eet minder vlees en minder zuivel
5) Trek een trui aan en zet de kachel ietsje lager. Gebruik wel een gas of een verschoond en modern hout systeem. - Woon kleiner. Minder ruimtes te verwarmen.
6) Isoleer je huis. In hoeverre dit niet gedaan is.
7) ICT vreet energie. Dus kan ook wat minder
question Eet vaker gezamelijk en kook voor meerdere mensen.
9) Gebruik echte duurzame oplossingen. o.a. composttoiletten etc.
.....

Gewoon de common sense oplossingen zijn zeker toepasbaar. We leven als mensen niet alleen op de planeet en bovendien hebben we als mens zeker de verantwoordelijkheid om de boel niet verder te vervuilen en te verzieken. Ook qua resources zullen we steeds meer in de problemen komen. Ik denk dat voor 2100 dit systeem uit eigen kracht in elkaar stort.

Ik wil je Paul Kingsnorth niet onthouden.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/de-aarde-draait-door.html
Wil je een ver-rechts voorbeeld. Volg dan het doen en laten zien van Burzum (hij zelf ook klimaat ontkenner, maar wel van overtuigd dat dit systeem zo niet goed gaat en het westen zichzelf "opblaast") raad ik je Youtube kanaal Thuleanperspective aan. Hij is een aanhanger van het survivalisme.
Bij beide critici zie je wel een boel van de common sense oplossingen en een veel simpeler levensstijl.

1
51 Nos Calan Gaeaf (s7p)

@49
Zonder kolen en olie, of kernenergie heb je geen economie.
Het is veel te duur en er kan geen industrie op draaien

In bv Afrika hebben ze JUIST ervaring met deze energie bronnen, en willen JUIST olie en kolen.
Met de beste wil van de wereld krijg je ze NIET mee, en dat is maar goed ook.

5
52 dloops

@49 ,

Om vooral even in te gaan op de drie punten die je aandraagt:

"1 De energietransitie is ook noodzakelijk zonder het belang voor het klimaat"

Eens

"2 Wanneer je het europees regelt en importheffingen invoert voor produkten uit vervuilende landen, heb je de reden afgedicht. Verhuizen is immers ook investeren en de europese markt is
te belangrijk om niet te mogen betreden."

Ook eens, maar het emissiehandelsysteem dat ik eerder aanhaalde, is al Europees geregeld. Daarom werkt het in principe ook redelijk goed (ook al zijn zoals gezegd de prijzen dus te laag om werkelijk een transitie in gang te zetten - voorlopig blijft het bij wat beginnende initiatieven hier en daar in IJmuiden), omdat het inderdaad bedrijven de kans ontneemt om net over de grens te gaan zitten.

"3 Een energiebelasting is een sturingsmiddel. De burger betaalt nu wel die belasting terwijl het kapitaal daarvan grotendeels wordt vrijgesteld. De burger verbruit 22% en de industrie 78%. Wanneer je de energiebelasting op 1 tarief zet voor elke kwh en je doet dat met de inkomsten en verbruik van 2018 dan betaalt de burger een stuk minder als hij schone produkten koopt en dwingt hij het kapitaal om te investeren in schonere produktiemethoden. De burger heeft dan profijt van de energiebelasting terwijl hij nu onevenredig wordt belast en er niets verandert."

Dat klinkt in beginsel goed, maar die verbruikscijfers zijn natuurlijk wel wat flauw. Uiteindelijk verbruikt de industrie stroom omdat wij hun producten willen hebben. Vandaar dus ook dat ik van mening ben dat oproepen om meer belasting te heffen op bedrijven niet geweldig veel verschil gaan maken. Men, dat is, de burger, betaalt uiteindelijk toch wel. En uiteraard is het rechtstreeks belasten van burgers ook net zo goed bedoeld om hen aan te sporen te gaan kijken of er bedrijven zijn die goedkoper kunnen leveren.

Mijn voornaamste punt is dat mensen heel snel roepen dat bedrijven ontzien worden. Dat is gewoon niet waar. Zowel bedrijven als burgers worden belast, omdat dat het beste werkt: bedrijven belasten stimuleert innovatie en schonere productiemethoden, consumenten belasten geeft ze nog een extra duwtje in de richting van niet (of minder) vervuilende producten.

3
53 progressiefliberaal

@49 ,

Om trouwens ook nog te reageren op de andere drie punten die je noemde:

"1 De klimaatverandering is niet waar (want wij willen niet investeren)
2 Dan vertrekken we naar het buitenland (want wij willen niet investeren)
3 De burger krijgt de lasten doorberekend (want wij worden gedwongen om te investeren en iemand moet dat betalen)"

Het eerste punt wordt gelukkig al steeds minder haalbaar voor ze. Op een oliereus na die via de achterdeur twijfel probeert te zaaien met besteld onderzoek, erkennen de meeste bedrijven de noodzaak voor een transitie wel.
Het tweede punt wordt al in Europees verband opgelost. Men staat in de markt niet erg negatief tegenover een cap en trade-systeem zoals de ETS dat is. Zolang het maar aan de (Europese) markt over gelaten wordt, zijn veel bedrijven er niet per se op tegen omdat hun concurrenten net zoveel tot verandering gedwongen worden als zijzelf. Het ETS heeft zoals aangegeven wel tekortkomingen, maar die worden momenteel verholpen.

Het derde punt is dus niet zozeer een excuus, maar vooral realiteit van hoe de economie nu eenmaal werkt. Die bedrijven zouden ook wel kunnen zeggen dat ze dat niet doen, maar dat gaat natuurlijk niemand geloven. En zoals hierboven benoemd: het hoeft ook niet negatief te zijn.

Ik ben het ermee eens dat er een redelijke verdeling moet zijn tussen de last die je bij de burgers legt, en die bij bedrijven. Maar een dergelijke (maatschappelijke) discussie kan niet gevoerd worden als het vertrekpunt bij steeds meer partijen is, om heel populistisch te verkondigen dat de industrie momenteel niks opgelegd wordt en alleen de burger gepest wordt, bij wijze van spreken.

Zo'n discussie over de verdeling van de lasten zal moeten vertrekken vanuit de huidige situatie, dus vanuit de erkenning dat er al een verdeling van de lasten is. Niet de sprookjes die PVV, FvD, maar net zo goed PvdA en ja, ook mijn eigen partij GroenLinks proberen te verkopen.

3
54 progressiefliberaal

@23
dus 200 man die bevestiging bij elkaar vinden.
Dat wil niet zeggen dat de "feiten" die zij verkondigen waar zijn.
en zijn dat 200 onderzoekers en wetenschappers?
of is dat een kantine in een staalbedrijf oid?....

1
55 ikzelf

Ik houd daar ook zeker van, man en paard noemen, dus hier is een voorzet:

Door de huidige regenteske partijen worden we dubbel in het pak genaaid.

3
56 Al

De hele boel draaid op subsidies
Vraag een Tesla rijder waarom hij er in rijd?
Dan zegt hij tegen CO2 natuurlijk
Maar als je subsidies er af haalt is de Tesla ook weg
Zo zit dat zotte CO2 verhaal in elkaar, van het begin tot het einde
En jan modaal betaalt

En de zon verwarmt of niet
Nietig CO2 tje bungelt er achteraan

5
57 dloops

@53 "Dat klinkt in beginsel goed, maar die verbruikscijfers zijn natuurlijk wel wat flauw. Uiteindelijk verbruikt de industrie stroom omdat wij hun producten willen hebben. Vandaar dus ook dat ik van mening ben dat oproepen om meer belasting te heffen op bedrijven niet geweldig veel verschil gaan maken. Men, dat is, de burger, betaalt uiteindelijk toch wel. En uiteraard is het rechtstreeks belasten van burgers ook net zo goed bedoeld om hen aan te sporen te gaan kijken of er bedrijven zijn die goedkoper kunnen leveren.

Mijn voornaamste punt is dat mensen heel snel roepen dat bedrijven ontzien worden. Dat is gewoon niet waar. Zowel bedrijven als burgers worden belast, omdat dat het beste werkt: bedrijven belasten stimuleert innovatie en schonere productiemethoden, consumenten belasten geeft ze nog een extra duwtje in de richting van niet (of minder) vervuilende producten."

De verhouding tussen het verbruik en de belasting voor huishoudens en bedrijven staan in geen enkele reeele verhouding. De burger betaal tot 200x zoveel belasting voor electricteit en tot 20x zoveel belasting voor gas terwijl de industriele sector waarachter het kapitaal staat, 4 maal zoveel verbruikt. Dat is niet in verhouding en dat moet veranderen. Ondanks uw mooie voornemens zijn de woordvoerders achter dat kapitaal keihard bezig met onwaarheden te propageren en angst te zaaien in de media. Zij willen niet investeren want dat gaat in tegen dit economisch systeem waarin investeringen gaan ten koste van winst.

Naast de onrealistisch lagere energiebelastingen betaalt de industrie ook nog eens een fractie van de prijs die huishoudens moeten betalen voor levering van energie. Feitelijk stoken zij het laatste aardgas en de laatste olievoorraden op tegen een bizar laag bedrag terwijl de burgers veel te veel betalen.

Bedrijven worden weldegelijk grootscheeps ontzien en dat is voor iedereen zichtbaar en eenvoudig uit te rekenen. Want als de burgers minimaal 20x zoveel belasting betalen voor 20% van de energie, betalen de burgers 80% van de energiebelastingen en bedrijven slechts 20% En als u dat niet wilt definieren onder ontzien, vraag ik me af hoe u dat dan wel wilt noemen.

Het emissiesysteem is lek en onnodig complex omdat
1 de kosten om emissierechten te kopen veel lager zijn dan de kosten die moeten worden gemaakt om schonere energie te gebruiken en
2 de uitstoot door een instantie in de gaten moet worden gehouden.
De reden voor die lagere prijs voor emissierechten van 1 is de quantumkorting die grootgebruikers krijgen op energielevering. Het systeem is door 2 onnodig complex en daardoor gevoelig voor fraude. Directe belastingen zijn eenvoudig uitvoerbaar en transparant.

De industrie kan zich niet langer onttrekken aan haar verantwoordelijkheid en die afschuiven op burgers. Die hebben er meer dan genoeg van dat zij betalen terwijl er niets daadwerkelijks gebeurt. Want dat is gewoon de werkelijkheid. Natuurlijk betalen de burgers uiteindelijk altijd maar dan geeft het marktmechanisme een uitwerking die de belasting beoogt: een strijd om schonere produktie.

Zoals ik al vroeg @7 Wat heeft de industrie gedaan? En daar heeft ook u geen antwoord op. Want de grote vervuiler is nog steeds de industrie. Nu mogen ze eens gaan investeren om dat te veranderen.

0
58 Hollander1967

Klimaatbeleid is niet effectief en dus is het niks waard en hoeven we het niet over geld te hebben.

5
59 Ogod

@50 De zon heeft invloed op het klimaat en geeft warmte? Dat moet de ontdekking van de eeuw zijn!

@57
"De hele boel draaid op subsidies
Vraag een Tesla rijder waarom hij er in rijd?
Dan zegt hij tegen CO2 natuurlijk
Maar als je subsidies er af haalt is de Tesla ook weg
Zo zit dat zotte CO2 verhaal in elkaar, van het begin tot het einde
En jan modaal betaalt "

De subsidie is er om een markt te stimuleren. Zonder een markt komt er weinig of te laat ontwikkeling van bepaalde technologieën die we uiteindelijk toch nodig zullen hebben.

"En de zon verwarmt of niet
Nietig CO2 tje bungelt er achteraan"

Was het maar zo simpel.

3
60 VaY

* Verwijderd door de redactie *

61 Robin

@58 ,

Ik heb al een voorbeeld gegeven van Tata dat bij IJmuiden een innovatie doorvoert die tot wel 50% CO2-reductie teweeg kan brengen.

En afvangen en opslag van CO2 wordt ook rendabel bij een prijs van €50 per metrische ton CO2. Dus als die prijs daarheen gebracht kan worden, worden zulke 'oplossingen' (of lapmiddelen tot andere oplossingen voltooid zijn) ook haalbaar.

4
62 progressiefliberaal

@62 Als je kooldioxide weghaalt komt het gewoon weer terug uit zee.

1
63 Ogod

@63 ,

Ik had het eigenlijk vooral uit afvang tijdens productieprocessen.

Het schijnt dat je er nog zinvolle dingen mee kunt doen ook. Zoals bouwmaterialen maken. Bij lagere prijzen is dat trouwens al rendabel als het CO2-gehalte in de gassen die uitgestoten worden, maar hoog genoeg is. Volgens CE Delft.

(Ik heb van de technische kant verder weinig verstand wat dat betreft, maar hun analyse biedt wel wat interessante opties. https://www.ce.nl/publicaties/2147/routekaart-ccs)

1
64 progressiefliberaal

Sargasso vergelijkt appels met peren.

5
65 Dune

"En ja, je kan tegenwerpen dat deze partijen tegen de “klimaathysterie” in het algemeen zijn, maar dat laat onverlet dat ze dan nog zouden kunnen proberen de gevolgen van deze onzinnige fait accompli voor hun achterban te verzachten. "

Juist als ze gaan meestemmen, is het een voldongen feit, niet zolang ze tegenspartelen over het hele klimaatgebeuren en weigeren, te stemmen, de discussie te sluiten.

Nou ja, Sargasso doet een duit in het verkiezingszakje aan de kant van de zittende partijen. Wat anders. Wij verliezen heus niet uit het oog, dat er drie dingen pronto moeten gebeuren willen we nog wat redden van Nederland:

1. Uit de EU.
2. Grenzen dicht en zoveel mogelijk terugsturen.
3. Klimaathysterie tot hoax verklaren, wat het ook is.

De EU mag geheel autocratisch van alles tot nepnieuws en onbetrouwbare bron verklaren, vinden zijzelf, dus mag PVV/FvD ook het klimaatgepaniek eenzijdig tot hoax verklaren, met hetzelfde mandaat.

Uiteraard moet er flink aan het milieu en het onderhoud van NL worden gewerkt, maar dat zijn normale dingen waar niemand iets tegen heeft, daar gaat het om inventariseren, prioriteiten stellen, lijstje afwerken. En de inmiddels scheefgetrokken machtsverhoudingen tussen overheid en burger, weer rechttrekken. De zorgplicht terug naar de staat, voorzover nuttig. Commercie in eerste levensbehoeften uitbannen. Ondersteuning armen fair en voldoende maken.

5
66 Wendel

@30
"China loopt voorop met de vergroening van het land."

Ze moeten wel omdat ze met hun industrie hun omgeving aan het vergiftigen zijn.
Miljoenen Chinezen kunnen anders geen adem meer halen. Het is puur uit noodzaak dat ze maatregelen nemen.

0
67 Minco

@4 Jij moet niet zo liegen. Doe je hier vaker, onbenul. Heb jij die links zelf wel beluisterd? Denk het niet, want FvD ontkent helemaal niet dat er verandering in het klimaat is, maar dat de invloed van de mens daarop bijna nihil is. Dus niet meer liegen aub.

6
68 Hochiplush

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Door tegen maatregelen te stemmen die de kosten verdoezelen, komen we er nu achter hoe extreem de kosten zijn en gaan worden.

2
69 Jackd

Prof.dr. Salomon Kroonenberg komt net terug van een reis naar Groenland, waar hij naar eigen zeggen 'de zaak met zijn eigen ogen eens is gaan bekijken'. Hij bevestigt datgene wat hij al jaren roept, namelijk dat de mens niet de belangrijkste oorzaak is van de veranderingen in het klimaat.

3
70 Caliber

@15 @16 @19 @21

Zie link. Kijk er eens naar zou ik zeggen. Geen Dom geleuter maar wel een andere visie.

3
71 Caliber

@68 Hij ontkent in dat filmpje toch gewoon dat de temperatuur flink is gestegen, dat er meer droogte in de wereld is, dat er meer neerslag is, dat de schade door extreem meer is geworden etc

0
72 Rare Rakker

Tuurlijk joh. Een berg dode planten materiaal dat miljoenen jaren de tijd heeft gehad te groeien stoken wij in 2/3 eeuwen volledig op. Maar desondanks hebben we geen invloed op het klimaat. Dream on ....

0
73 ModReset

* Verwijderd door de redactie *

74 E.Meel

* Verwijderd door de redactie *

75 E.Meel

Maar als je wel in opwarming van het klimaat gelooft maar:
1. niet gelooft dat de mens hier (snel voor 2030) wat aan kan doen: had men 50 jaar eerder moeten beginnen
2. niet vind dat Nederland (speldenkop op aarde) heel fanatiek maatregelen moet nemen terwijl ze verderop bruinkool centrales hebben (ten westen van Keulen) en in China er honderd kolencentrales per jaar bijgebouwd worden. CO2 trekt zich niets aan van landsgrenzen. Dertig jaar geleden probeerde Nederland de laatste restjes zwavel te verwijderen middels experimentele centrales (kolenvergassing) terwijl ze in Polen nog geen eens ROIs (rookgas ontzwavelings units) hadden bij de kolencentrales. Nederland is altijd al het braafste jongetje van de klas en wil altijd al voorop lopen. Nederland is ook het land met de hoogste belasting.
3. Ik geloof niet dat de maatregelen zoals voorgesteld door de politiek iets uithalen. Het weghalen van gas bij de burger is onzin op het moment dat de burger meer elektriciteit gaat gebruiken zijn er meer gasgestookte centrales nodig. Je verplaatst het probleem van gasverbruik bij de burger naar gasverbruik bij de elektriciteitscentrales. Verder weet elke techneut dat elektriciteit niet optimaal is voor het verwarmen van je huis. Ook zie je nu al dat de elektriciteitsnetten instabiel worden door de huidige hoeveelheid zonnepanelen en windturbines: de netten zijn er niet berekend dat consumenten zelf energie opwekken.
Producenten en distributeurs werken nauw samen om het net stabiel te houden en de levering van elektriciteit door derden is een onzekere factor. is voorlopig nog niet opgelost. De Duitsers die veel verder zijn dan wij met zonnepanelen en windturbines hebben die ervaring reeds maar de Nederlandse politici praten alleen in termen van theoretische idealen vanaf roze wolkjes waarbij mensen die praktische problemen aandragen saboteurs worden genoemd.
En dan de elektrische auto. Subsidiegeld weghalen bij de gewone man zodat de rijkeren elektrisch kunnen rijden. Het effect zal zijn dat de minima moeten stoppen met autorijden en dan heeft de politiek ook z'n doel bereikt. Alleen zeggen ze dat niet hardop. Ik zie in ieder geval niet dat het wagenpark van 8 miljoen auto's vóór 2030 geheel of relevant elektrisch wordt. En of accu's voor 8 miljoen auto's nu zoveel milieuverbetering geven? Zijn er überhaupt wel voldoende grondstoffen op de wereld voor zoveel accu's? Ook zie ik geen infrastructuur met laadpalen verschijnen voor (nagenoeg) iedereen vóór 2030. Met de bijbehorende drie extra elektriciteitscentrales. En de elektrische auto is technisch en qua gebruiksvriendelijkheid voorlopig nog inferieur aan de benzine auto.
4. Praten over de hoofdoorzaak van CO2, Schiphol, de scheepvaart, zware industrie, vrachtverkeer, Brabantse veestapel, bevolkingsaanwas (Nederlanders/immigratie) etc is onbespreekbaar.

1
76 Conradijntje

Prachtig verwoord. Dat wil ik niemand onthouden.

Democratie: een autopsie (1919-2019)

Beste mensen,
Iedereen het allerbeste gewenst voor 2019! Het belooft zonder meer een bewogen jaar te gaan worden. Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, belangrijker dan ooit omdat met deze verkiezingen het huidige kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer kan verliezen. Dat vergroot dan weer de kans op een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen. Stel nu eens dat bij die verkiezingen het EU-partijkartel wordt gedecimeerd, dan zou in 2019 zomaar, voor het eerst sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon in 2009, een coalitie aan de macht kunnen komen die niet langer de EU maar opnieuw de Nederlandse bevolking vertegenwoordigt. Het is nog mogelijk de democratie in ons land te restaureren, maar alleen als Nederlanders alle komende verkiezingen het EU-kartel verder wegstemmen. Het kan, maar we weten ook dat er veel nodig is wil dat echt gebeuren.

Daarom, wanneer de democratie u lief is, stemt u in GEEN geval op één van de partijen die deel uitmaken van het EU-partijkartel. Deze partijen hebben samen de democratie in ons land bijna volledig ondermijnd. Ze hebben dat onder meer (maar niet alleen) gedaan door onze soevereiniteit de afgelopen decennia te verkwanselen aan de EU. Daarmee is het Brussels belang centraal komen te staan in de Nederlandse politiek, terwijl (grondwettelijk gezien) de wil van de Nederlandse bevolking centraal zou moeten staan. We roepen u daarom op NIET op de VVD, D66, de PvdA, GroenLinks, het CDA of de ChristenUnie te stemmen. De verpakking is steeds anders maar de inhoud is bij deze zes partijen exact hetzelfde; meer EU, minder democratie. Ze mogen samen nooit meer de meerderheid krijgen. Inderdaad: Stem Ze Weg!

Hoewel de pogingen de EU verder tot een politieke (en militaire) unie om te smeden met volle kracht doorgaan gloort er toch hoop aan de horizon voor iedereen die de nationale democratie een goed hart toedraagt. Op 29 maart zal het Verenigd Koninkrijk immers de EU verlaten. Daarmee zullen de Britten hun soevereiniteit en dus ook hun democratie op de EU terugveroveren. De EU doet er als kwaadaardig imperium alles aan om de Britten zo hard mogelijk te straffen: pour décourager les autres. De eerste tijd zal voor het VK vast en zeker lastig worden, maar daarna zullen de Britten de EU ongetwijfeld net als Zwitserland en Noorwegen snel op alle fronten inhalen. Waar één schaap over de dam is volgen er dan zeker meer!

De Europese verkiezingen op 23 mei vormen de volgende mijlpaal in 2019. De tekenen voor de groeiende eurosceptische beweging zijn gunstig. In heel Europa zijn immers anti-globalistische partijen van linkse en rechtse snit in opmars. Voor het eerst kan een groot anti-EU blok plaats gaan nemen in het Europees nepparlement. Hoewel een ontmanteling laat staan een hervorming van de EU daarmee geen stap verder wordt gebracht, zal een eurosceptisch gekleurd parlement de ambities van de eurofielen wel kunnen ontmaskeren en frustreren. Uiteindelijk is het herstel van de nationale soevereiniteit en dus van de democratie alleen mogelijk door een uittreding, een Nexit. Uiteindelijk moet de strijd daarop gericht zijn! Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat Nederland weer vrij wordt als de EU door interne en externe conflicten uiteenvalt. Al lijkt dat onvermijdelijk, laten we op zo'n chaotisch scenario maar niet hopen! Door uw stem verstandig te gebruiken kunt u meewerken aan een georganiseerd uittreden van Nederland, wellicht samen met andere landen.

En wat doen wij ondertussen? Zoals eerder aangekondigd zijn we bezig met een vervolg op ons manifest. Daarin zullen we als een soort forensische onderzoekers de erbarmelijke staat van onze democratie stap voor stap ontleden, analyseren en diagnosticeren. Hierbij alvast, als voorproefje, een alinea uit het eerste hoofdstuk van onze autopsie van de Nederlandse democratie:



"Het oordeel dat we hier vellen over de staat van de Nederlandse democratie is het rechtstreekse gevolg van de ervaringen die we als Burgercomité-EU de paar jaar na de publicatie van ons eerste Manifest in 2015 hebben opgedaan en van de feiten die zich in de Nederlandse politiek en samenleving hebben voorgedaan. Ze zijn ook het gevolg van onze observatie van ontwikkelingen in de EU en breder in de westerse democratieën. Wat wij hier zullen betogen over de dood en de doodsoorzaken van de Nederlandse democratie is bijna nooit uniek Nederlands. De symptomen van een aangekondigde dood zijn overal in de westerse wereld waarneembaar. Die symptomen duiden op een diepe malaise in onze samenleving en cultuur die het democratisch gehalte van de politieke instituties van binnenuit heeft vernietigd door de invoering van nieuwe fundamenteel demofobe staatsprincipes. Tegelijk is het vermogen van de buitengesloten burgers om zich individueel of collectief tegen de nieuwe machtsaanspraken van hun heerszuchtige politieke instituties te verweren op allerlei manieren ondermijnd en uitgehold. En dat stelselmatig."

We zijn van plan dit manifest dit jaar op een - nader aan te kondigen - symbolische datum te laten uitkomen en we kunnen u de titel hierbij alvast verklappen: Democratie: een autopsie (1919-2019).

Daarnaast zijn wij op dit moment een ander initiatief aan het voorbereiden, waarover we u in onze volgende nieuwsbrief meer zullen vertellen.

Ten slotte, als u ons ook in dit nieuwe wilt jaar steunen dan kunt u een donatie overmaken op NL06INGB0006627825 ten name van Stichting 1 juni 2005. Veel dank hiervoor!

Met strijdbare groet,
Burgercomité-EU
U kunt met ons contact opnemen via
www.burgercomite-eu.nl | [email protected]

2
77 purelogica

ALs je op de kartelpartijen stemt (PVDA, VVD, CDA, Groenlinks, Christenunie) Dan ben je voor:
- Onteigening met groene praatjes
- Duur en ontoeganjkelijk maken van alles dat mensen nodig hebben
- Duur maken en kwalitatieve verarming van alle openbare voorzieningen
- Bevorderen islam
- Massamigratie
- Grenzenloze onafrekenbaarheid en strikt begrense belastingstaat
- Eindeloze lastenverhogingen
- Uitzinnige groene onzin uitmondend in totale verdringing van alle zinnige dingen
- Melkkoe constructies op alles dat mensen doen met eindeloze registratie, controle en alles overheersende belastingen
- Totale samenwerking tussen multinationals en overheid. Marktaandeel door dwang.
- Totale controlestaat en eindeloze databases waarin alles wordt vastgelegd
- Lichamelijke onteigening en winstbejag op je organen
- Supermachtige dingelanden die hun groillen op je kunnen botvieren zonder grenzen
- Idiote D66 rechters met hun wollige uitspraken en hun dedain en haat tegen de burgerij

Je kunt daartegen stemmen door niet op de kartelpartijen te stemen
(PVDA, VVD, CDA, Groenlinks, Christenunie).

1
78 purelogica

En D66 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1
79 purelogica

Maar dat spreekt zo voor zich dat het niet genoemd hoeft te worden.

0
80 purelogica

@25 leuk hoor je voorbeelden maar denk je serieus dat deze investering betaald wordt door de eigenaren en aandeelhouders?
Of dat een besparing ten gunste is van de prijs voor consumenten?

2x nee.

De afrekening ligt bij de burger en daar bovenop betalen ze een verhoging van producten omdat er, door hen zelf gefinancierd, geïnvesteerd moest worden.

Zet in je rijtje wat de burger doet voor het klimaat dus maar levensgroot de rekening betalen van de investeringen van de industrie..

De enige die er beter van worden zijn de rijken...
Waarom zou de FvD daar "voor" stemmen?

0
81 Aunti

@71 Zo is het m.n. ook de psychologie van de carrière "klimaatwetenschapper". Kroonenberg denkt dat we moeten wachten tot de volgende generatie voor een paradigma wissel.

0
82 Ogod

@62 Ik wil u nog even duidelijk maken dat de onderste 3 punten in mijn reactie @49 geformuleerd zijn als antwoord op de bovenste 3 punten. Het zijn dus geen andere punten.

Tata heeft een goed ontwerp bedacht maar maakt zich voorlopig nog niet echt druk over de implementatie daarvan. Ze gaan eerst nog even 7 jaar 'ontwerpen' voordat ze overgaan op commerciele inzet. Er is een slechts een kleine testcentrale aktief want commerciele inzet is nu nog niet 'rendabel'. Wanneer industrielen niet worden gedwongen om te veranderen, zullen ze dus niets veranderen. Bovendien stoot Tata meer giftige stoffen uit dan CO2 en is dit idee volstrekt onvoldoende voor deze grootschalige industrie in een woonomgeving. Ze moeten een paar keer per jaar heel Wijk aan Zee schoonpoetsen omdat hun troep daar neerslaat.

Daarnaast is CO2 uitstoot niet het enige probleem maar moet de industrie gewoon over naar andere energiebronnen. Ook daar is geen motivatie voor investeringen zo hebben we gezien in de discussie over de bouw van 2 nieuwe kerncentrales, afgelopen najaar. Het probleem is simpelweg dat fossiele brandstof voor de industrie te goedkoop is waardoor alle alternatieven relatief te duur zijn.

Dit economische systeem is gebaseerd op winst door vervuiling. Jouw nieuwe produkt wordt zo ontworpen dat je over drie jaar weer een volledig nieuw produkt moet kopen. Om al die 'nieuwe' produkten te maken is enorm veel energie nodig.

Een circulaire economie met modulaire produkten is veel minder vervuilend maar ook een stuk minder winstgevend. Het probleem is dus dat onze vervuiling het gevolg is van die winstmaximalisatie en niet zozeer vann de inzet van arbeid. Reparateurs en monteurs kosten geld in plaats van dat ze nuttig kunnen zijn in deze economie. Als iemand jouw koffiezetter of tv van 3 jaar geleden weer als nieuw kan maken, kost dat de industrie winst.

De oplossing ligt dus op veel meer vlakken dan alleen maar voorzien in het voorzien in dezelfde energiebehoefte met alternatieve energiebronnen. En het probleem is dat het huidige kapitaal daar niet aan wil.

0
83 Hollander1967

@57

Vraag een Tesla rijder waarom hij er in rijd?
Dan zegt hij tegen CO2 natuurlijk
Maar als je subsidies er af haalt is de Tesla ook weg

Deze stelling is in Denemarken bewaarheid geworden.
Toen de subsidie verviel, stortte de verkoop van de Telsa's in.

hier in NL heeft de verkoop van electrische auto's in december nog een boost gekregen maar dat was vanwege de nieuwe belastingmaatregelen (boven €50.000,-- --> voor dat deel hogere bijtelling)

Instorten verkoop gaat hier m.i. ook gebeuren.

Ook grappig is het dat je vaak de electrische auto voor je vakantie tijdelijk kunt inruilen bij de lease-mij voor een auto op benzine/diesel. lekker schoon toch.

0
84 metoo

@83 ,

Ik wil ook zeker niet doen alsof Tata nu ineens heilig is. Maar de ontwikkelingen zijn er wel, en dat is mede te danken aan het feit dat het voor ze loont om minder CO2 uit te stoten. In dat opzicht werkt het principe achter het CO2-emissierechtensysteem.

"Daarnaast is CO2 uitstoot niet het enige probleem maar moet de industrie gewoon over naar andere energiebronnen. Ook daar is geen motivatie voor investeringen zo hebben we gezien in de discussie over de bouw van 2 nieuwe kerncentrales, afgelopen najaar. Het probleem is simpelweg dat fossiele brandstof voor de industrie te goedkoop is waardoor alle alternatieven relatief te duur zijn."

Daar begint inmiddels ook al een kentering in te komen. In de VS en Australië bijvoorbeeld sluiten steeds meer kolenmijnen omdat ze juist niet meer kunnen concurreren met schonere alternatieven. Terwijl men in die landen juist nog zulke vervuilende bronnen stimuleert. Ik denk dat dat wel aangeeft hoeveel verschil het ontmoedigen dan kan maken.

Voor wat betreft de circulaire economie ben ik het met u eens: daar zou nog zwaarder op ingezet moeten worden. Maar ook daar zijn steeds meer start-ups te zien, steeds meer briljante uitvindingen enzovoorts. Het kost wel tijd voordat ze kunnen concurreren met de conventionele bedrijven ja - ook al zijn die conventionele bedrijven ook steeds sneller geneigd om te doen wat ze kunnen. Zoals het inzamelen van oude telefoons en inktpatronen voor printers. Batterijen bijvoorbeeld. Ik ben zelfs opgegroeid met het idee dat het niet meer dan normaal is dat het mogelijk is ervoor te zorgen dat die dingen niet bij het grofvuil belanden (ook al zou dat allemaal nog wel veel gemakkelijke gemaakt kunnen en misschien moeten worden).

0
85 progressiefliberaal

@83 Grappig om te zien dat links her ook verdeeld is: u als ouderwets links persoon vindt dat het bedrijfsleven ook moet bijdragen (ook mijn mening) en progressief liberaal = neoliberaal zegt dat het bedrijfsleven het onmiddellijk doorberekend aan de klant. Echter dat belastinggeld ben je kwijt en of die subsidies juist besteed worden is twijfelachtig (voor bijv. elektrische auto's) terwijl je bij die commerciële producten van het bedrijfsleven die duurder zijn geworden kunt besluiten ze later te kopen, niet te kopen, te kiezen voor een goedkopere variant of kunt wachten tot ze in de aanbieding zijn. Door de belastingverhoging is de vrij besteedbare ruimte (koopkracht) van de Nederlander nog kleiner geworden en die is al laag binnen Europa.

0
86 Conradijntje

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
Aziatische Nederlanders ervaren net zoveel discriminatie als andere minderheden

@40 Inderdaad. . . Aziaten zijn, net als Surinamers, Antilianen, Noord Afrikanen, Scandinaviërs en Limburgers gewone mensen. . Maar heb je n...

11 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Ron MVV Maastricht .
Muziekdraadje

Deep Purple - Highway Starhttps://www.youtube.com/watch?v=Wr9ie2J2690...

3 uur geleden geplaatst door Ron MVV Maastricht .

Olivia
Muziekdraadje

Tavares - Don't Take Away The Music https://www.youtube.com/watch?v=sFktT-k4G_Y...

3 uur geleden geplaatst door Olivia

Olivia
Muziekdraadje

Spargo-Just For You https://www.youtube.com/watch?v=MCpwqmrbyqQ...

3 uur geleden geplaatst door Olivia

Olivia
Muziekdraadje

Sparks - When I'm With You https://www.youtube.com/watch?v=TVTH7OsNbhs...

3 uur geleden geplaatst door Olivia

elsemiek
Offtopic

@1948 Dat lijkt me ook irritant dat ze dat eerst willen lezen , dan is de spontaniteit toch weg?...

4 uur geleden geplaatst door elsemiek

eh
Offtopic

@1935Ik heb het over momenteel.Soms duurt de moderatie lang, en dan mis ik wanneer het tevoorschijn komt.Andere keren gaat dat veel snelle...

4 uur geleden geplaatst door eh

Olivia
Offtopic

@1944 Ik kan me dit niet herinneren , schijnbaar was ik op dat moment er niet . Had ik het wel gelezen had ik ook niet geweten dat jij dit was...

4 uur geleden geplaatst door Olivia

eh
Offtopic

@1924@1936...

4 uur geleden geplaatst door eh

Olivia
Offtopic

@1943Nee dat van die taalnazi heb ik geen boodschap aan . Dat ze maar lullen wat ze willen , als je daar je ego mee op moet krikken dan stell...

4 uur geleden geplaatst door Olivia

NK. App
Blacked Raw Full VideosAngela White Cheating1080p Porn ComRomantic Scenes In Telugu MoviesDesi Bangla Porn VideosSunny Leone New FilmBlack TspornAfricann PornReincarnated As A PussySxyprn..comNudeafrica ComRarbg MirrorFree Pornhd VideosBeurete PornEboy AnalXxx PoinMidv-386Porn OrgasamCheelai HentaiHd Video Sexy Full18 Years Old Porn VideosManipuri SexSilicon Sex DollXxx LisbiansPriya Banerjee SexTop 10 Porn SterPorn DwarvesPeliculas Eroricas En EspañolBest Porn HdDesi SxxXnxx Sex Tamil VideoAnam Khan SexThatporn DudeRedhead GilfKayce884 NudeWomen Nude Over 50Kira Hart VideoBritneyyy.official Onlyfans LeakedBengali Sex PhotoBest Young PornstarsJeff's ModelOnlyfans CompilationNaked SwmingJean Val JeanHd Bbw PornGay Korean SexMalayalam ShakeelaXxx CityAva Addams Hot VideosStella Cox SexIndian Hot Sex Porn VideoDesi Prostitute Sex VideosItch Io NsfwJav.hubMimi Faust SextapeValkyrie PornDesi Land XxxButexMallu Sex HotFliz X MoviesForcedincest-pornPhillipeans PornPornode Mujeres CulonasSexpureT66y ComReddot HotwifeKajol Sex ImageHot Nurse XnxxBf Telugu SexMoms FuckungPorn Free MobileDeepthroat FacialDog Knots WomenHentie HeavenTommy Lee Sex TapeAurora NudeWww XhamsStrapon MistressMost Viewed PornstarsIncesta XxxTop Porn SitesSankakucomplwxTorrent PornografiaJostasy NudesSexy 2020DounlelistSex Video 8Indian Hot Sex TubeSlutysBig Booty Eboney PornPorn Videos LesbienDesi Nude BabesMyanmae PornDesi Adult SexDreed OnlyfansDrunk HentaiLena Tha PlugNude Gay MenNewsexmovieSexy Babes NudeAlexis-fawx-blackJosi Spear NudeNew Release PornMom Seduced BabysitterX Video PunjabiSonam Bajwa Hot PhotoSarah Banks MaillotVics On The River PhotosE Hentai FrenchJacquie MVivas TreetFilmes PormoSexrapeCekebrities NakedGloryholes NearbyBrazzers VPornoxxx LatinaTittisCartoonhentaiNew Japanese Porn VideosCatherine Bell. UdeJapan Ka BfAsian Big Breast PornBelle Delphine Onlyfans PornPorn On TokuSite Pornographique GayBenji Krol NudesWorld Women Sex VideosXxxlndianSex Chat Free HindiSwathi Naidu Xxx ComMarie Rose HentaiSexs IranyHard Gay Sex VideoMale Nude WrestlingR/gobewildSmall Tit PornXmaster Porn VideoMonkia FoxStpeach LeakedGrandma Talks DirtyKajal Agarwal FakeIndian Home Sex VideoWinter JadepornScateatingRaqel Welch NudeSexo Por DineroPawg Bbc PornBeautty PornSrx Vide