‘Binnen paar dagen besluit over uitstel van aanklacht tegen Netanyahu’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Binnen een paar dagen neemt het Israëlische Openbaar Ministerie (OM) een besluit over het verzoek van premier Benjamin Netanyahu om een mogelijke aanklacht tegen hem uit te stellen tot na de verkiezingen van 9 april. Dit staat in een persverklaring van het Israëlische OM. Eerder op maandag heeft procureur-generaal Avichai Mandelblit ruim drie uur gesproken met Netanyahu’s advocaten. Zij probeerden hem duidelijk te maken waarom het verschuiven van de mogelijke aanklacht volgens de premier nodig is. De politicus is mogelijk betrokken in een omkoopschandaal en is eerder urenlang door het OM verhoord. Ook zijn vrouw Sara is betrokken in een corruptiezaak.

Mandelblit ontving het advocatenteam van Netanyahu op zijn kantoor. ‘Naar hun argumenten werd aandachtig geluisterd. Ze worden beschouwd als onderdeel van de gebruikelijke gang van zaken. De procureur-generaal zal zijn positie in de komende dagen formuleren en deze wordt zo snel mogelijk bezorgd aan de advocaten’, aldus de verklaring van Justitie. Analisten verwachten dat Mandelblit het verzoek van de advocaten verwerpt, onder meer omdat zij herhaaldelijk moesten vragen om een ontmoeting met hem. Het team wil ‘een eerlijk speelveld’ creëren voor de premier, die vlak voor parlementsverkiezingen staat. Netanyahu’s advocaten kregen van te voren te horen dat de ontmoeting zich ‘niet zou bezighouden met andere kwesties in de zaak, zoals het onderzoeksproces of materiaal dat in het bezit van de openbaar aanklager is’, zo meldde Mandelblit vorige week al.

Israëlische media meldden vorige week dat Mandelblit bijna rond is met zijn onderzoek naar Netanyahu. Hij zou bewijs hebben in drie corruptiezaken rond de premier, die samengevat zijn in het politiedossier Zaak 4.000. Allen zouden te maken hebben met omkoping. De aanklager zou hebben gezegd dat een vertraging van de aanklacht niet de bedoeling is en dat hij ‘niets te maken heeft’ met vervroegde verkiezingen in Israël. “Het is niet iets dat invloed op mij heeft,” zei Mandelblit tegen Channel 2 News. “Ik moet mijn werk zo snel mogelijk doen, hoewel natuurlijk zonder concessies te doen aan degelijkheid en professionaliteit,” aldus de aanklager. Netanyahu heeft al aangegeven dat een aanklacht tegen hem ‘oneerlijk’ is in verband met de aankomende verkiezingen. Het OM zou volgens hem ‘de verkiezingen kapen’.

Naar verwachting kan een aanklacht tegen Netanyahu effect hebben op zijn betrouwbaarheid als premier. In de peilingen staat hij op circa dertig zetels. Daarmee staat hij bovenaan. Mocht de aanklacht komen en de inhoud ervan bij het grote Israëlische publiek duidelijk worden, dan is de verwachting dat kiezers van Netanyahu’s Likud-partij zullen weglopen. Dit kan gevolgen hebben voor het verloop van de campagne en de uitslag van de parlementsverkiezingen van 9 april.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Binnen paar dagen besluit over uitstel van aanklacht tegen Netanyahu’