Binnenland

Pech voor klimaatdrammers: lek dreigt bij alle 23 aardwarmteprojecten

21-01-2019 09:00

Aardwarmte moet volgens het Klimaatakkoord woonwijken aardgasvrij gaan maken, maar die techniek kampt met problemen en risico’s. Bij alle 23 Nederlandse aardwarmteprojecten dreigen ondergrondse lekkages, zegt Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) in Trouw.

De toezichthouder komt snel met extra eisen voor boorbedrijven. Die regels moeten milieurisico’s wegnemen. Nu roesten de metalen buizen, die warm water vanaf een kilometer diepte oppompen, kapot door het zout in de bodem. Daardoor kunnen vuile, licht-radioactieve bodemstoffen vrijkomen en de ondiepe bodem verontreinigen.

Drie projecten moesten hun energiesysteem stilleggen en repareren, zegt SODM-directeur Theodor Kockelkoren. De andere boorbedrijven proberen de lekkage met ‘anti-lek’-chemicaliĆ«n te stoppen. “Dat is geen duurzame oplossing”, zegt Kockelkoren in de krant.

Bij geothermie wordt met metalen buizen warm water opgepompt dat zich diep in de bodem bevindt. Maar omdat het water zout is, hebben veel buizen last van corrosie en als gevolg daarvan lekkage. Het zoute water kan daardoor in de ondiepe bodem terechtkomen en dat is onwenselijk, zegt een woordvoerster van SodM, dat valt onder het ministerie van Economische Zaken.

In Nederland wordt op 23 locaties op deze manier warm water opgepompt en op al deze plekken is er sprake van lekkage. Hiertegen worden wel maatregelen genomen en daardoor kan verontreiniging voorkomen worden. Maar deze zijn volgens het SodM niet duurzaam genoeg en daarom zijn de maatregelen nodig.

(ANP)