achtergrond

Geenstijl

NOS gaat zeiknat op indianenverhaal, herstelt niks

De VPRO mag dan vrezen voor het populisme, het is toch echt op hysterisch deuglinks waar de waarheid er niet meer toe doet.

Screenshotje van NOS.nl. Weet je wat dit is? Dit is een remise aanbieden als je schaakmat staat. Van het hele verhaal 'blanke MAGA-scholier kleineert indiaan' klopt he-le-maal niks. Iedereen die de beelden bekijkt, kan dat voor zichzelf duidelijk zien. Maar de NOS heeft al een etmaal lang het bericht online staan dat 'katholieke scholieren een indiaanse Vietnamveteraan treiteren'.  En hoe poetst de Staatsomroep dat nepnieuws weg? Door het op "onduidelijkheid" te gooien, waarin "iedereen zijn eigen standpunt verdedigt", en met bovenstaande uitvlucht te komen. Maar als de een zegt dat het regent, en de ander beweert dat de zon schijnt. Dan moet je dat als Serieus Journalistiek Werker niet allebei opschrijven. Dan kijk je naar buiten om het zelf te checken. 

Of, zoals in dit geval, naar het ruimschoots beschikbare beeldmateriaal waaruit behoorlijk onomstotelijk op te maken valt dat een paar zwarte mannen zich minutenlang agressief en racistisch uitlaten [HOOR DAN] tegen de scholieren, dat het getrommel van de Indiaan vooral plezier wekt bij de scholieren [KIJK DAN], en dat de ouwe veteraan er zélf voor kiest om voor de 15-jarige Nick Sandmann te gaan staan - die hem vervolgens zwijgend aankijkt, maar met geen vinger aanraakt noch met een woord beschimpt [zijn verklaring hier]. Het zal ongetwijfeld zo'n typisch Amerikaans verwend & arrogant WASP-rukkertje zijn, en dat smalende smirk-hoofd van 'm wekt echt wel begrijpelijke afkeer. Maar hij. deed. helemaal. niets. We wachten dus op bericht van @NOSCommunicatie over deze haastige blunder ten koste van een onschuldige 15-jarige jongen. F5, F5, F5...

Niet (meer) beschikbaar

Ondertussen, bij lijplinks in Amerika...

"Eerlijke vraag"

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Hysterica, liep ooit met nep afhakhoofd van Trump rond

Actreuteltje

Congreslid, dit

Hold yer horses, mate

Kijk NOS, zelfs CNN heeft door dat het zaakje stinkt

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Beetje whataboutism, maar: what about this?

I have to be honest. I feel like I got played by this story and I'm clearly not the only one. The more I see, the clearer it becomes that the original spin on this wasn't true.

Kmele 🖐
Kmele 🖐
@kmele

I keep seeing descriptions like this; but I'm increasingly unsure about how accurate it is. Yeah, a group of teenage boys appear to have behaved like teenage boys, but it isn't obvious they approached anyone to harass them. In fact, the opposite may be true.

3.8K
Reply

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.