NOS Nieuws

Leerling na beschuldiging van treiteren veteraan: 'Ik wilde rust bewaren'

De jongen die in een massaal gedeelde video een Vietnamveteraan van indiaanse afkomst lijkt te provoceren, zegt dat hij juist de gemoederen probeerde te bedaren. In een verklaring schrijft de leerling van de katholieke jongensschool uit Kentucky dat hij voor racist wordt uitgemaakt en dat zijn familie met de dood wordt bedreigd.

In de video die gisteren de wereld over ging is te zien dat de jongen, Nick Sandmann, bij het Lincoln Memorial in Washington minutenlang pal voor de Vietnamveteraan en activist blijft staan. Terwijl Sandmann de veteraan aanstaart en glimlacht, slaat de indiaan op een trommel en zingt hij. Op de achtergrond joelen medeleerlingen van Sandmann. Een deel van hen draagt, net als hij, een 'Make America Great Again'-pet uit de verkiezingscampagne van president Trump.

Op sociale media was veel te doen over de beelden. Sommige kijkers zagen er een groep racistische leerlingen in die een Vietnamveteraan belaagden. Anderen zagen onschuldige jonge scholieren die baldadig reageerden op de indiaan met zijn trom.

Een fragment waarin Sandmann en de veteraan te zien zijn

"Ik ben voor alles uitgemaakt, waaronder voor racist", schrijft Sandmann in reactie op de commotie. "Ik pik deze karaktermoord op mijn familienaam door de menigte niet." Hij schrijft verder dat de leerlingen voorafgaand aan het incident met de Vietnamveteraan zijn uitgescholden door een andere groep die bij het monument stond te betogen.

Op andere beelden, die ook breed worden gedeeld, is te zien dat de leerlingen worden toegeschreeuwd door een groep die verbonden lijkt aan de Afrikaanse Hebreeërs, een religieuze groep van zwarte Amerikanen die geloven dat ze afstammen van de Israëlieten. Volgens Sandmann schold die groep hen uit voor racisten, crackers (vrij vertaald: bleekscheten) en incestkinderen.

Sandmann zegt dat de leerlingen daarop een leidinggevende hebben gevraagd of ze de scheldpartij mochten beantwoorden met het scanderen van hun schoolleuzen en -liederen, wat mocht. Bij een van die liederen hoort een haka, een traditionele dans van de Maori in Nieuw-Zeeland. Omdat de Vietnamveteraan vond dat de jongens de draak staken met deze inheemse dans, zou hij hen hebben benaderd.

In de onderstaande (lange) video is te zien dat de derde groep demonstranten discussieert met voorbijgangers. Ook wordt commentaar geleverd op de leerlingen.

De veteraan, de 64-jarige Nathan Philips, zei dat de jongens hem toeschreeuwden met kreten als "bouw de muur", een verwijzing naar de grensmuur met Mexico die president Trump wil bouwen, en "ga terug naar het reservaat". Ook zei hij dat ze hem blokkeerden. Sandmann schrijft dat dat allemaal niet is gebeurd en dat hij vooral verbaasd was dat Philips hen benaderde.

Naar eigen zeggen wilde hij de rust bewaren door stil te staan en te glimlachen terwijl Philips zijn trom sloeg en zong. Hij zegt dat hij op geen moment rare gezichten heeft getrokken naar de veteraan. "Ik heb op een gegeven moment wel naar hem geglimlacht, omdat ik wilde overbrengen dat ik niet boos, geïntimideerd of geprovoceerd zou worden."

"Ik bad in stilte dat de situatie niet uit de hand zou lopen", schrijft Sandmann. Als de zaak verder wordt onderzocht, zegt hij dat hij wil meewerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl