Zoveel alcohol zit er nog in je geflambeerde pannenkoek
Een beetje wijn door je stoofpot, likeur door je tiramisu of bier door je pannetje mosselen. Lekker, maar kun je een geflambeerde pannenkoek met Cointreau wel met gerust hart voorschotelen aan kinderen of zwangere vrouwen? Koken met alcohol: onschuldig of niet?
Het verhitten van je gerecht blijkt niet standaard tot gevolg te hebben dat alle alcohol verloren gaat. Afhankelijk van je bereidingswijze en het aantal minuten dat je gerecht kookt of pruttelt verdwijnt ook de alcohol uit je maaltijd. ,,Hoe langer je gerecht is verhit, hoe meer alcohol er verloren gaat. Dat is de algemene regel’’, zegt Patricia Schutte, woordvoerder van het voedingscentrum.
Stel: je gerecht stooft of kookt langer dan 2 uur, dan gaat 90 procent van de alcohol verloren. Met stoven maak je het eten langzaam gaar in een gesloten pan en nét niet kokend vocht. Met koken maak je eten klaar in kokend water (op ongeveer 100 graden). Bij het korter verhitten van een gerecht, zoals bij een saus, blijft meer alcohol over. Na 15 minuten koken blijft nog ongeveer 40 procent van de alcohol achter, volgens Schutte.
Je kunt daarnaast gebruik maken van een bekende techniek uit de Franse keuken: flamberen. Bij dit proces steek je het zoetige of hartige gerecht in brand met behulp van sterkedrank. Met deze techniek blijft ongeveer 75 procent van de alcohol aanwezig in je gerecht, schrijft Voedingscentrum op hun site.
Een gerecht wat je niet verhit, zoals een tiramisu, behoudt hetzelfde percentage aan alcohol. Er is wel een uitzondering. Bij het bewaren van een gerecht in je koelkast of bij kamertemperatuur neemt het alcoholgehalte nog wel 10 tot 20 procent af, volgens Schutte.
Advies
Het advies voor zwangere vrouwen en kinderen is om helemaal geen alcohol te gebruiken. ,,Het liefst wil je dat kinderen en zwangere vrouwen niets binnen krijgen. Een stoofpotje die langer dan twee uur heeft staan pruttelen bevat echter nog maar nauwelijks alcohol. Dat zou je kunnen serveren. Al ligt het ook aan de hoeveelheid alcohol die je gebruikt hebt. Een hele fles of een glaasje verschilt nogal.’’
Voor geflambeerde gerechten of onverhitte desserts geldt: niet doen. ,,Dat is zeker niet aan te raden. Dat is een beetje hetzelfde als een kind een likeurbonbon geven.’’
Dessert met alcohol
Alcohol kan je gerecht net wat extra smaak geven. In de onderstaande video vind je een recept van chocoladetaart en ijs met whiskey.
Ingrediënten (voor 6 personen):
Gestoofde peren
- 1 sinaasappel
- 3 groene peren
- 3 gele peren
- 750 ml bier
- 750 ml water
- 1 tl kaneel
- 2 tl korianderzaad
Taartvulling
- 250 g donkere chocolade
- 115 g boter
- 115 g basterdsuiker
- 60 g bloem
- 3 eieren
- 150 g geschaafde amandelen
Bladerdeeg
- 750 ml warm water
- 250 g bloem
- 250 g boter
- 50 ml ijskoud water
- 1 snufje zout
Whiskey-witte chocoladeijs
- 2 el gekonfijte mandarijnenschil
- 2 scheutjes whiskey
- 8 eidooiers
- 200 g witte chocolade
- 200 g basterdsuiker
- 500 ml room
- 250 ml melk
Shandy-beslag
- 500 ml bier
- 500 ml limonade
- 100 g bloem
Benodigdheden:
- Taartvorm
- Bakpapier
- Olie om in te frituren
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.”
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
-
-
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
Met deze vrucht kun je ‘pulled pork’ maken
-
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen. -
-
PREMIUM
Giphart: gefrituurde gevulde dadels zijn lekkerste dadelgerecht ooit