zaterdag 19 januari 2019

Ons Geld

Trots zaten George van Houts c.s. afgelopen week bij DWDD omdat er een WRR rapport is verschenen over herzieningen van het geldstelsel. Dat rapport is er mede gekomen door het burgerinitiatief Ons Geld dat Van Houts oprichtte na de voorstelling Door de bank genomen. Ons Geld vindt dat banken te veel vrijheid hebben en bijna niet worden gereguleerd.

Toch heeft de WRR niet alle - soms door complottheorieën ingegeven - denkbeelden van het initiatief overgenomen. Een overgang naar een systeem waarbij geldcreatie door commerciële banken volledig wordt afgeschaft om plaats te maken voor een stelsel van publieke geldcreatie, vindt de WRR onhaalbaar én onwenselijk.  Daarmee is een van de belangrijkste argumenten van Ons Geld onderuit gehaald.

Wel bepleit de WRR de oprichting van een publiek verankerd alternatief voor sparen en betalen. De facto is dat een terugkeer van de oude Postbank.

Maar zo simpel zijn al deze aanbevelingen ook weer niet. Vanwege de hoge schuldenberg moet van de WRR de hypotheekrenteaftrek op de helling, want dat is een van de veroorzakers van die berg. 'Door het gezwam van George van Houts raakt u de hypotheekrenteaftrek kwijt,' schamperde Das Kapital.

En de terugkeer van de Postbank? Jaap Koelewijn, hoogleraar economie, denkt dat dat die de problemen gaat oplossen. Banken die geen financiële risico’s nemen moeten toch bekostigd  worden. De consument zou dan rente over zijn spaargeld moeten betalen. Dat gaat geen populaire bank worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten