Op de achtergrond van deze foto van Kamp Holland uit 2010 is een van de burnpits te zien
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse militairen hebben kanker door 'burnpits' in Afghanistan'

Tientallen Nederlandse militairen denken dat ze tijdens hun uitzending in Afghanistan kanker hebben gekregen door 'burnpits'. Dat zijn brandende afvalhopen. Met de burnpits werd onder meer medisch afval en werkmateriaal verbrand.

De militairen hebben zich gemeld bij jurist Ferre van de Nadort, die onderzoek naar de burnpits in Kamp Holland heeft gedaan. Kamp Holland was van juli 2006 tot en met juli 2010 een Nederlandse legerbasis in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Verscheidene militairen hebben foto's aan de jurist gegeven. Daarop is te zien dat afval in de open lucht wordt verbrand en niet in de verbrandingsovens die in Kamp Holland stonden. "Vanaf dag een hebben die ovens niet goed gefunctioneerd", zegt Van de Nadort.

Voormalig militair Johan Smit diende in de periode 2006-2007 in Afghanistan. Meteen toen hij terug kwam bleek het goed mis te zijn met zijn gezondheid:

'Ik ben mijn leven kwijt'

Hij zegt dat toenmalig minister Hillen van Defensie de Tweede Kamer onjuist heeft geïnformeerd. Die zei in 2010 dat er zes verbrandingsovens in Kamp Holland stonden en dat daarin het afval werd verbrand. "Maar die zes stonden in een ander kamp, in Kandahar", zegt Van de Nadort. "De minister heeft waarschijnlijk de locaties door elkaar gehaald."

De jurist zegt ook dat het ministerie van Defensie nooit goede metingen bij de verbrandingsinstallaties heeft gedaan en nu niet goed met de zieke (oud-)militairen omgaat. "Defensie legt de bal bij hen neer. De militairen moeten maar aantonen dat het door de burnpits komt. Het is de omgekeerde wereld."

  • Audiovisuele Dienst Defensie/Mediacentrum Defensie
    Afvalverbrandingsovens in Kamp Holland, 2010
  • TROS
    Afvalverbranding in Afghanistan, met op de achtergrond de verbrandingsovens

Minister Bijleveld zegt in een reactie dat Defensie over deze kwestie tot nu toe geen meldingen heeft gekregen. Maar ze benadrukt dat mensen met klachten zich alsnog kunnen melden en dat Defensie daar serieus naar kijkt. Volgens Bijleveld hebben de metingen van destijds niet opgeleverd dat er iets aan de hand was.

Het ministerie ontkent dat Hillen de Kamer in 2010 verkeerd heeft geïnformeerd. Defensie benadrukt verder dat het in missiegebieden nu geen verbrandingsovens meer heeft en dat het afval daar tegenwoordig wordt afgevoerd via een 'contractor'.

Minister Bijleveld: militairen kunnen zich bij ons melden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl