NOS Nieuws

Nibud: het leven wordt duurder, maar we gaan er toch iets op vooruit

De dagelijkse boodschappen zijn door de btw-verhoging duurder geworden, de zorgpremie is omhoog gegaan en de energierekening ook, maar toch gaan de meeste mensen er dit jaar in koopkracht op vooruit. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), waarin de laatste prijsstijgingen zijn meegenomen.

Volgende week krijgen veel mensen de eerste loonstrook van 2019. Het Nibud rekende alvast 100 van de meest voorkomende loonstroken van huishoudens door. In 96 gevallen stijgt de koopkracht. Deze huishoudens hebben dit jaar dus meer te besteden dan in 2018.

Paar tientjes per maand

"Daar moet u zich overigens niet al te veel van voorstellen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Het gaat gemiddeld om 1 procent en dat komt neer op een paar tientjes per maand." Al zijn er uitschieters naar boven en naar beneden. Sommige huishoudens gaan slechts enkele euro's omhoog, een enkeling ziet de koopkracht maandelijks juist stijgen met 131 euro per maand.

En - in tegenstelling tot voorgaande jaren - gaan vrijwel alle gepensioneerden met een aanvullend pensioen er dit jaar op vooruit.

In de onderstaande tool kan je zelf berekenen hoe de koopkracht uitpakt. Het Nibud heeft het uitgewerkt voor 100 specifieke situaties. Selecteer de situatie die het meest overeenkomt met die van jou.

Het Nibud wijst erop dat de inkomstenbelasting is gedaald en dat er een aantal kortingen is toegepast, waardoor van het brutobedrag meer netto salaris overblijft.

Vliegenthart: "Er verandert echt veel dit jaar, meer dan in andere jaren. Er komt meer binnen, maar er gaat ook meer uit. En ik kan me goed voorstellen dat het voor veel mensen best puzzelen is hoe het precies zit. Daarom vinden wij het ook wijs dat mensen juist in deze maand het allemaal op een rijtje zetten zodat ze weten waar ze dit jaar aan toe zijn."

'Pech'

Vier van de 100 huishoudens hebben pech: die zien hun koopkracht dalen. Het gaat vooral om tweeverdieners, van wie een van de partners minder dan het minimumloon verdient. Daarop is een combinatieheffing van toepassing. Die mensen leveren dan ook in.

Bij al deze berekeningen gaat het Nibud uit van een inflatie van 2,4 procent. Die inflatie is inclusief de btw-verhoging, stijging van lokale lasten en de duurdere energie. Ook gaat het Nibud uit van een loonsverhoging van gemiddeld 2,8 procent.

Argwaan

De directeur van het Nibud merkt dat heel veel mensen argwanend zijn als wordt gezegd dat 96 procent van de Nederlanders erop vooruit gaan. Vooral omdat veel mensen er de afgelopen jaren wat salaris betreft weinig tot niets op vooruit zijn gegaan.

"Prijsstijgingen vallen nu eenmaal meer op", aldus Vliegenthart. "Je ziet wekelijks dat je meer moet betalen voor het mandje boodschappen in de super, dat het treinkaartje meer kost en dat de energieprijs en de zorgpremie weer omhoog zijn gegaan. Je loon komt maar één keer per maand binnen. Maar na alle plussen en minnen op die loonstrook gaan de meesten er dus op vooruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl