E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 17 jan 2019
Beste lezer,

Binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) wordt verder gesoebat over de relatie met Israël. Nu wordt in de PKN-kerkorde gezegd dat de kerk onopgeefbaar verbonden is aan het volk van Israël.
Artikel I-7 uit de Protestante Kerkorde:

De kerk is geroepen gestalte te geven aan haar onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël. Als Christusbelijdende geloofsgemeenschap zoekt zij het gesprek met Israël inzake het verstaan van de Heilige Schrift, in het bijzonder betreffende de komst van het Koninkrijk van God.

Het begrip 'onopgeefbaar verbonden' is voor het eerst vastgelegd binnen de gereformeerde kerk, die later is opgegaan in de PKN. H. Vreekamp schrijft in het blad 'De Waarheidsvriend':

Het was ouderling mr. H.J. Bruins Slot die op de gereformeerde synodevergadering van 9 oktober 1979 in een amendement de uitdrukking introduceerde. ‘De gemeenten dienen, met name ook in de Woordverkondiging, te worden gewezen op de onopgeefbare verbondenheid van de Kerk met het Joodse volk en daarvan te getuigen.'

Wat was de aanleiding? Dat was de tv-serie ‘Holocaust', die in het voorjaar van 1979 was uitgezonden. Hierin werd het leven van een Joodse familie ten tijde van nazi-Duitsland in beeld gebracht.
Afgelopen september stelde predikant Jan Offringa in een manifest van Liberaal Christendom voor om die “onopgeefbare band met Israël” te schrappen, omdat religie en politiek hem te veel door elkaar lopen.

Deze week reageerde het 'Platform Appèl Kerk en Israël' met de stelling dat de Protestantse Kerk in Nederland haar band met Israël anders moet definiëren. Ze kan beter zeggen dat ze ‘schatplichtig’ is aan Israël.

Volgens het dagblad Trouw is het Platform in 2003 opgericht “omdat het in de kerk naar de mening van de leden te veel ging over het politieke conflict tussen Israël en de Palestijnen, en de kerk te veel de kant van de laatsten koos”.
Kerstmis in de Palestijnse stad Bethlehem, waar een aanzienlijk deel van de inwoners christelijk is.
Die veronderstelde pro-Palestijnse houding van de PKN herkennen wij niet.

Waar een deel van christelijk Nederland zich laat leiden door waarden als christelijke solidariteit, mensenrechten en internationaal recht, heeft een ander deel die opgeofferd aan extreme ideologische beginselen. Voor een grote groep kerkleden is hun interpretatie van de tekst van de Bijbel van groter belang dan het leed van miljoenen mensen van vlees en bloed.
Eerlijk gezegd zijn we teleurgesteld over de voorzichtige houding van de kerken als het over Israël/Palestina gaat: een voorzichtigheid die leidt tot passiviteit en uiteindelijk vaak tot het gedogen van de Israëlische onderdrukking.

In juni 2017 stuurde de Nationale Coalitie van Christelijke Organisaties in Palestina (NCCOP) een noodkreet naar haar christelijke zusters en broeders rond de wereld. Aanleiding tot die schreeuw om hulp was de Israëlische onderdrukking – in de vorm van apartheid, bezetting en kolonisering – waaraan de Palestijnse christenen ten onder dreigen te gaan; en met hen de Palestijnse samenleving als geheel.

> Lees de noodkreet van Palestijnse christenen uit 2017
Kerk in Ariha (Jericho)
The Rights Forum spande zich in om de noodkreet van de Palestijnse christenen over te brengen aan Nederlandse kerken en christelijke organisaties, kerkleiders en politici. Dat initiatief bleef goeddeels onbeantwoord.

De stilte was verpletterend.

Henri Veldhuis Symposium

Op 30 maart organiseert The Rights Forum het “Henri Veldhuis Symposium” in Culemborg.
 
In de geest van de vorig jaar overleden predikant Henri Veldhuis, die tevens bestuurslid van The Rights Forum was, stellen we de vraag: waarom zetten de kerken zich niet meer in voor het recht op Palestijnse zelfbeschikking en voor een einde van de bezetting?

We vragen naar de betekenis van die “onopgeefbare verbondenheid met Israël” en naar de verhouding van de PKN en andere kerken t.o.v. het internationaal recht en de universele mensenrechten.

Op het symposium komt ook de houding van het CDA en ChristenUnie ten opzichte van de kwestie Israël/Palestina aan de orde.
 
Belangstelling? Geef je >hier< alvast op en we houden je op de hoogte.

Factcheck: "pensioenfonds PFZW trekt boycot Israëlische banken in"


Vorige week werden we opgeschrikt door de mededeling van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) dat het vijf Israëlische banken van zijn uitsluitingslijst gehaald. Op die lijst staan bedrijven waarin het pensioenfonds om principiële redenen niet belegt.

De stap van PFZW leidde in kringen van de pro-Israëlische lobby tot triomfalisme. Directeur Gerald Steinberg van NGO Monitor, de beruchte Israëlische organisatie die is gespecialiseerd in het belasteren van personen en organisaties die zich inzetten voor Palestijnse rechten, tweette: "De boycot van de banken eindigt vandaag".

De merkwaardige toevoeging dat de maatregel ‘een zware propaganda-nederlaag is voor The Rights Forum en de BDS-beweging’ zegt veel over het verwrongen wereldbeeld van Steinberg en de zijnen.
Feitelijk klopt de tweet van Steinberg c.s. niet. Het is niet zo dat PFZW nu zijn investeringen in de Israëlische banken hervat. 

Wij spraken met PFZW-directeur Peter Borgdorff. Hij vertelde ons dat de banken - samen met heel veel andere bedrijven - van de uitsluitingslijst zijn geschrapt omdat PFZW dit jaar zijn complete beleggingsportefeuille opnieuw beoordeelt. Eind 2019 verschijnt een herziene uitsluitingslijst. In de tussentijd staan daarop alleen bedrijven in uit de wapen- en tabaksindustrie.

Het ligt voor de hand dat PFZW de vijf banken eind dit jaar opnieuw op de uitsluitingslijst plaatst. In het beoordelingsproces zal PFZW zich baseren op de OESO-richtlijnen voor de mensenrechten, liet Borgdorff ons weten. Die OESO-richtlijnen spreken klare taal. Kort gezegd dienen bedrijven de internationaal erkende mensenrechten te respecteren en inbreuken daarop van derden helpen voorkomen of aan te pakken.
PFZW wil naar eigen zeggen met een verantwoord beleggingsbeleid bijdragen aan een leefbare, duurzame wereld, waarin de mensenrechten gewaarborgd zijn. Beleggingen in Israëlische banken die betrokken zijn bij schendingen van die mensenrechten horen daar niet in thuis.
Rectificatie
Vorige week publiceerden we een foto van Netanyahu met minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat was althans de bedoeling. Maar op de foto was zijn voorganger Halbe Zijlstra te zien. Een vervelende fout. Het goede nieuws is dat tientallen lezers van deze Nieuwsbrief ons op de fout attendeerden. De Nieuwsbrief wordt dus niet alleen goed gelezen, maar lezers voelen zich ook erg betrokken. Dank daarvoor!
Wat vind je eigenlijk van deze nieuwsbrief? En lees je ook onze website en volg je onze sociale media? Laat het ons weten door onze enquête in te vullen. Het stelt ons in staat effectiever te communiceren. Dank je wel voor je deelname!
DOE MEE >
Jouw bijdrage maakt ons werk mogelijk! Dank voor je donatie.
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door