Een Turkse vader is dan uiteindelijk toch herenigd met zijn dochter na een helse zoektocht. Het gezin woont in Nederland. De dochter was thuis vertrokken om zich aan te sluiten bij ISIL in Syrië.

Melis Atıcı radicaliseerde twee jaar geleden, als twintiger, toen ze verliefd werd op een jihadist die luisterde naar de naam Yusuf. Dat meldde BBC Turkish op 15 januari.

Toen Yusuf naar Syrië vertrok, verliet ook Melis Nederland. Ze sloot zich aan bij ISIL in Syrië vervuld van de illusie dat ze daar een “vrijgeleide tot de hemel kon krijgen”.

Haar bezorgde vader alarmeerde meteen de politie. Lange tijd slaagde de familie Atıcı er niet in om contact te krijgen met Melis. Tegen die tijd had ze al een kind gekregen van de jihadist.

Yusuf kwam om bij aanval

Yusuf kwam om bij een luchtaanval, toen de coalitietroepen, geleid door de VS, in bepaalde delen van Syrië hun operaties tegen ISIL begonnen op te voeren. Melis, die nu weduwe was geworden, wilde terug naar Nederland.

YPG

Melis contacteerde haar familie om te zeggen dat ze terug wilde keren. Ze probeerde de Turkse grens over te steken met de hulp van mensensmokkelaars. Maar toen ze daar niet in slaagde, werd ze meegenomen naar een vluchtelingenkamp van de YPG in Noord-Syrië. YPG is de belangrijkste bondgenoot van de VS wat grondtroepen betreft in de strijd tegen ISIL.

Melis’ vader, Faruk Atıcı, besloot dan om de zaak zelf in handen te nemen en ging zijn dochter en vijf maanden oude kleinzoon redden.

Hij reisde verschillende keren naar Turkije en sprak met mensensmokkelaars waarvan hij dacht dat ze hem bij Melis konden brengen.

Per taxi, te voet, per boot en soms zelfs te paard

Vorige zomer is Faruk Atıcı dan in Noord-Syrië geraakt via Turkije en Irak. Hij reisde per taxi, te voet, per boot en soms zelfs te paard. Uiteindelijk kreeg hij zijn dochter vrij uit het Syrische kamp.

Eenmaal herenigd trokken vader en dochter naar het Nederlandse consulaat in Erbil in Noord-Irak, maar ze werden gearresteerd voor het “illegaal binnenkomen van het land”.

De twee zaten twee maand in de cel in Irak, maar werden uiteindelijk toch vrijgelaten en keerden een half jaar geleden terug naar Nederland.

Melis werd echter aangehouden op de luchthaven van Amsterdam zodra ze voet op Nederlandse bodem zette. Ze werd beschuldigd van “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en zat tot 14 januari in de cel.

Op 14 januari werd ze voorlopig vrijgelaten in afwachting van haar proces en met een elektronische enkelband.

Hürriyet

S.V.R.