Regio

Video – Moslimjongeren richten in Utrecht ravage aan na demonstratie Pegida

17-01-2019 11:21

De politie moet ingrijpen in het Utrechtse Zuilen. (Screenshot RTV Utrecht)

Moslimjongeren hebben woensdagavond na afloop van een demonstratie van anti-islamgroep Pegida in Utrecht een spoor van vernielingen achtergelaten. Tientallen autoruiten, -spiegels en naar verluidt ook een woningruit sneuvelden. Dat blijkt uit een voorlopige optelsom die burgemeester Jan van Zanen donderdagochtend bekendmaakte. Woensdagavond kwamen vijftien meldingen binnen, maar volgens de burgemeester zal dat aantal nog verder oplopen. De politie arresteerde in de wijk Zuilen drie raddraaiers.

Naar schatting 250 mensen wachtten de ongeveer vijftien Pegida-demonstranten op. Zij gooiden enkele stenen en zwaar vuurwerk naar de politie die massaal aanwezig was. Op het moment dat de ME zich terugtrok, vielen jongeren juist aan, waarna de groep uiteen werd gedreven. Op hun ‘vlucht’ door de wijk sloegen zij ramen stuk en gooiden ze vuurwerk bij auto’s naar binnen. Pegida was toen al via een andere toegangsweg vertrokken.

Voorman Edwin Wagensveld en de andere aanhangers hadden op een scherm bij de moskee Abi Bakr Issadik een film vertoond en hielden enkele korte toespraken. Behalve door Pegida zelf konden die door vrijwel niemand worden gevolgd, omdat de wijde omtrek was afgezet met hekken waarop witte ondoorzichtige zeilen waren gespannen. Camera’s hielden de omgeving in de gaten en een enorme politiemacht bewaakte binnen en buiten de ‘vesting’ het gebied.

Op verschillende plekken buiten de hekken hadden zich mensen verzameld. De sfeer was lange tijd gelaten. Ook bij het moskeebestuur zelf. “Wij vinden het vervelend dat dit moet, maar die mensen hebben ook een bepaalde visie”, zei een van de bestuursleden, die even naar buiten kwam om te kijken.

Bewoners van het gebied binnen de tijdelijke hekken, noemden alle veiligheidsmaatregelen ‘absurd’. “Dit haatzaaien moet tonnen euro’s hebben gekost. Gelukkig is mijn vrouw niet hoogzwanger. Wij kunnen niet normaal onze straat in of uit”, aldus een buurtbewoner, die liet weten geen moeite te hebben met de moskee voor de deur.

ANP/TPO