Blijf mosselen eten, zeggen de mosselmannen
Met een tv-campagne willen mosselmannen consumenten duidelijk maken dat het seizoen nog niet voorbij is. En dat ze makkelijk te maken zijn.
Het is een vrolijke video van maar 40 seconden. Meer tijd heeft een jong stel niet nodig om een pan met mosselen te maken. De groenten zijn al gesneden, net als het stokbrood, maar de boodschap is duidelijk: mosselen klaarmaken, bijvoorbeeld als wokgerecht, is simpel en heel makkelijk.
De Zeeuwse mosselen zijn tot in de lente te koop, maar niet iedereen weet dat, zegt Tilly Sintnicolaas, woordvoerder van het Zeeuwse mosselbureau. ,,Gemiddeld eten Nederlanders 1 à 2 keer per jaar mosselen. In de steden en in Zeeland ligt het gemiddelde hoger, maar er zijn ook regio's waar bijna geen mosselen worden gegeten.”
Zomer
Een commercial op tv zal daar geen verandering in brengen, dat weten ze bij de mosselpromotie ook wel. ,,Maar we zien dat mensen bij mosselen vaak denken aan de zomer. Of juist aan september, omdat dat de traditionele mosselmaand is, terwijl de Nederlandse aanvoer negen maanden lang doorloopt.”
De keuze om juist in januari een campagne te beginnen, heeft te maken met de verkoop. ,,In België, waar 65 procent van de mosselen naartoe gaan, eet men de mosselen wel door, maar wij moeten in Nederland aan onze zichtbaarheid blijven werken. Het is gezond, makkelijk en mosselen komen ook nog eens uit onze eigen wateren.”
Gezinnen
Jonge mensen staan wel open voor mosselen, maar vooral als er nog geen kinderen zijn, ziet Sintnicolaas. ,,In gezinnen is het vaak lastiger om kinderen aan mosselen te laten wennen.” De Zeeuwse mosselkwekers financieren de campagne.
Bij Schmidt Zeevis in Rotterdam zijn ze blij met de campagne. ,,Promotie voor product dat wij verkopen is altijd mooi”, zegt directeur Marcel van Breda. ,,Ze proberen het seizoen op te rekken. Het seizoen van de bodemcultuur gaat meestal door tot april en dan begint na juni de hangcultuur alweer.” De bodemmosselen groeien zoals de naam al zegt op de bodem van de Oosterschelde. Bij de hangcultuur hangen mosselen aan lange slierten in het water.
Aan het einde van het seizoen van de bodemcultuur is het risico op zand in de mosselen groter, omdat de mosselvissers meer moeite moeten doen de mosselen te ‘oogsten’. ,,Maar dat is nu nog niet aan de orde”, haast Van Breda zich te zeggen.
Jongeren eten ze niet graag meer:
Zin in mosselen? Hier zie je hoe ze ze in België graag eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
-
Aangebrande kipkluiven of slappe patat? ‘Maaltijd moet goed zijn, dat is wat je hebt besteld’
Je maaltijd wordt pas tegen middernacht bezorgd, de saté wordt zonder pindasaus geleverd of de frietjes komen zwartgeblakerd uit de maaltijdbox. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: mijn bestelde maaltijd voldoet niet aan mijn verwachtingen, wat nu? -
Je vuist vertelt je hoeveel je mag eten
Voedingswetenschappers in Groot-Brittannië adviseren mensen om hun voeding voortaan met hun handen te meten. Dat zou beter zijn dan wegen. Dit moet voorkomen dat mensen te veel eten. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
Koolhydraten schrappen is echt slecht voor je gezondheid
Wie volkorenproducten en noten en zaden eet, verkleint daarmee de kans op een hartaandoening en vroege sterfte. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO.
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
De bekende Britse tv-kok Nigella Lawson heeft de eigenaar van een ouderwets Amsterdams snoepwinkeltje bijzondere feestdagen bezorgd. Lawson promootte het zaakje onlangs al in haar kerstspecial op tv en deze week ook nog bij haar bijna 3 miljoen Instagramvolgers. De eigenaar heeft veel ervaring, maar stond toch te kijken van Lawsons bestelling. De vraag is wel: brak ze de huisregels? -
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2