Britse parlement verwerpt brexit-akkoord van premier Theresa May

© AFP

In het Britse House of Commons heeft een meerderheid van de parlementsleden de deal verworpen die premier Theresa May met de Europese Unie had afgesloten.

Het Britse parlement heeft zich met 432 tegen 202 stemmen gekant tegen het akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie had bereikt over de voorwaarden voor het vertrek van haar land. De afwijzing van de parlementsleden vormt een dreun voor May en versterkt de politieke onzekerheid over het brexit-proces.

De parlementsleden kantten zich tegen het 585 bladzijden tellend akkoord waarin de voorwaarden voor de boedelscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan opgelijst. Dat akkoord moest verzekeren dat het Britse vertrek op 29 maart op een geordende manier plaatsvindt.

In haar laatste interventie in het parlement voor de stemming had May gewaarschuwd voor de noodlottige gevolgen van een verwerping. Dat zou tot ‘onzekerheid, verdeeldheid en het risico op een brexit zonder akkoord’ leiden, zo had de conservatieve premier de parlementsleden vergeefs voorgehouden. Het is nu totaal onduidelijk hoe het brexit-proces zal voortgezet worden.

Labour dient na brexit-stemming motie van wantrouwen in tegen regering-May

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn dient in het Britse parlement een motie van wantrouwen in tegen de conservatieve regering van Theresa May. Dat heeft hij dinsdagavond bekendgemaakt nadat het parlement het brexit-akkoord van May met 432 stemmen tegen 202 verworpen heeft.

Het debat over de motie zal morgen/woensdag al plaatsvinden. Premier May had meteen na de bekendmaking van het resultaat van de brexit-stemming al gezegd dat ze openstaat voor een debat over zo’n motie. Als ze, ondanks haar grote nederlaag, het vertrouwen wint, wil May met het hele parlement overleg plegen over de volgende stappen.

Premier Theresa May hield allerlaatste pleidooi voor brexit-akkoord met EU

De Britse eerste minister Theresa May heeft dinsdagavond in het parlement in Londen een allerlaatste pleidooi gehouden voor het akkoord dat ze met de Europese Unie gesloten heeft over het Britse vertrek uit de EU, vlak voor dat parlement zich uitspreekt over die deal. Het akkoord zet het Verenigd Koninkrijk ‘op weg naar een betere toekomst’, zei een vurige May.

Voor een overvol, rumoerig parlement sloot May één voor één de alternatieven voor haar akkoord uit. Een nieuw referendum over de brexit zou tot verdere verdeelheid in de Britse samenleving leiden, zei ze. ‘Er is geen eensgezindheid over de vraag die moet worden gesteld, en al helemaal niet over het antwoord.’ Een brexit zonder akkoord met de EU is niet waar de Britten in 2016 voor gestemd hebben tijdens het brexit-referendum, aldus May, ‘want ze willen wel goede handelsrelaties onderhouden met de EU’.

Nieuwe parlementsverkiezingen, zoals oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) vraagt, ziet May ook niet zitten. ‘Deze stemming gaat niet om wat best is voor de oppositieleider, maar wel voor het land. Bovendien zouden nieuwe verkiezingen niets veranderen aan de keuze waar het parlement voor staat: ‘deal, geen deal of geen brexit’. ‘Sommigen suggereren dat er een vierde optie bestaat: het onderhandelen van een nieuw akkoord tegen 29 maart, maar dat akkoord bestaat niet’, vervolgde May.

De goedkeuring van het akkoord met de EU is de enige realistische optie, besloot May. ‘Voor velen van ons zal dit de belangrijkste stemming zijn die we meemaken. (…) Ze bepaalt de toekomst van onze kiezers, van hun kinderen en van hun kleinkinderen. We zullen een beslissing nemen waar we allemaal mee moeten leven. De gevolgen van een ja-stem zijn duidelijk, die staan in het akkoord beschreven. Een neen-stem zal tot onzekerheid leiden, verdeeldheid en het risico op een brexit zonder akkoord.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content