Recept Trumponomics ook voor Nederland geschikt

Belastingverlaging als banen- en groeimotor

President Trump op persconferentie Witte Huis (8 januari 2019)

Titelfoto: President Trump op persconferentie Witte Huis (8 januari 2019)

 

Aan de vooravond van de verkiezing van Trump kampte de VS met een situatie, die vergelijkbaar is met Nederland nu. Een scheve verdeling van de welvaart, een groot en steeds groter wordend verschil tussen rijk en arm, een tweedeling van de samenleving. De VS kent na twee jaar Trumponomics weer een sterke economische groei, honderduizenden nieuwe banen zijn gecreëerd en vele laagbetaalde werknemers komen uit de armoedeval.

In ons land zijn de lagere –  en middeninkomens er ondanks de economische groei niet op vooruit gegaan. Integendeel, de laatste acht jaar gingen zij er in koopkracht op achteruit of bleven net gelijk. Een extra duw naar beneden krijgen deze groepen met de per 1 januari ingevoerde BTW-verhoging, de hogere lokale belastingen en de aangekondigde energieprijsverhoging als gevolg van het klimaatbeleid.

 

Belastingverlagingen als impuls

In de VS was de ongelijkheid nog schrijnender. De globalisering bracht eveneens welvaart, maar met duidelijke winners en losers. Werknemers in sectoren die werden weggeconcurreerd verloren hun werk en moesten vervolgens genoegen nemen met laagbetaalde “McDonald’s-baantjes”. Trump heeft een halt toegeroepen aan dit fenomeen. Hij heeft de economie met belastingverlagingen een impuls gegeven en zorgt met zijn harde onderhandelingstactiek voor nieuwe handelsverdragen, wat de blue collars weer beter betaalde banen oplevert.

De Nederlandse regering zou er verstandig aan doen met een positievere blik naar het economische beleid van Trump te kijken in plaats van de continue Trump-bashing. Het resultaat van zijn beleid is niet mis. De economie van de VS groeit als kool en de werkloosheid is teruggedrongen tot een historisch laag niveau van 3,7 % van de beroepsbevolking.

Dubbel effect

Het in de VS toegepaste recept is om werken weer lonend en daardoor aantrekkelijker te maken. De belastingdruk was in de VS onder Obama duidelijk te hoog met een negatief effect op de belastinginkomsten. Door de belastingverlagingen van Trump zijn de kosten voor de werkgever gedaald en is de koopkracht van de werknemer toegenomen. Dit dubbele effect zwengelt de Amerikaanse economie aan en haalt de laagbetaalde werknemer uit de armoedeval. Honderduizenden nieuwe banen zijn door dit beleid tot stand gekomen. De economie kreeg een positieve impuls.

 

 

Laffer-curve

Het stimuleringsbeleid van Trump is geïnspireerd door de theorie van de Amerikaanse aanbodeconoom Arthur Laffer. Volgens hem bestaat er een omgekeerde relatie tussen de hoogte van belastingen en de motivatie om te werken. Bij 100% belastingdruk is de motivatie om te werken nul. Ergens op de Laffer-curve 👇🏽bevindt zich de optimale belastingdruk. De uitdaging voor de overheid is om te bepalen wat de optimale belastingdruk moet zijn. 

Foto: Laffer Curve

Wel is er een time lag bij de toepassing van de Laffer-aanpak. In eerste instantie derft de overheid belastinginkomsten. De belastingverlaging kost geld en doet de staatsschuld toenemen. Door de met de belastingverlaging gecreëerde economische groei krijgt de overheid binnen enkele jaren meer belastinginkomsten en kan de staatschuld daarmee weer worden afgebouwd.

Reagan

President Reagan paste in de jaren ‘80 belastingverlaging als economisch instrument ook al met succes toe. In zijn tijd heette dat Reaganomics, nu wordt het Trumponomics genoemd, maar het is precies hetzelfde. De geestelijk vader van de aanpak Laffer heeft samen met collega Stephen Moore er recentelijk een boek over geschreven.

 

Belastingdruk NL

Het recept van Trump kan natuurlijk ook heel goed in Nederland worden toegepast. De belastingdruk is hier zelfs nog veel hoger dan in de VS. De belasting- en premiedruk in Nederland is één van de hoogste in de westerse wereld en bedraagt 38,8 %. In de EU staat Nederland op de vierde plaats, na Frankrijk, Denemarken en België. 

Er is dus ruimte voor belastingverlaging om werken te stimuleren. De optimale belastingdruk is nog lang niet bereikt. Bang voor een begrotingstekort van meer dan 3%, één van de voorwaarden van het Stabiliteits en Groei Pact van de eurozone, hoeft Nederland niet te zijn. Er is momenteel een begrotingsoverschot. Een substantiële belastingverlaging kan dus worden gerealiseerd zonder de 3% te overschrijden. Evenmin zal de staatsschuld boven de 60% van het BNP uitkomen, een andere voorwaarde van het SGP.

Antwoord op globalisering

Belastingverlaging kan ook de oplossing brengen voor de negatieve gevolgen van de globalisering. De wereldwijde arbeidsdeling brengt welvaart, maar verdeelt deze ongelijk. De Amerikaans-Servische econoom Milanovic heeft dit uitgebeeld in een grafiek, de Olifantencurve 👇🏽. Sinds 1985 is de armoede in de wereld afgenomen van 30% tot 10%, de wereldbevolking verdubbeld en het wereld BNP verviervoudigd. De verschillen tussen rijke en arme landen zijn kleiner geworden, maar de verschillen tussen arm en rijk binnen landen groter. Voilá, de globalisering in a nutshell.

Foto: Olifant-curve Milanovic

Verliezers van de globalisering zijn er niet alleen in de VS, maar ook in Nederland. De textielindustrie verdween als eerste en vele andere arbeidsintensieve industrieën volgden. Sectoren die overleefden moesten stevig in hun kostenstructuur snijden om de internationale concurrentie het hoofd te bieden. De lonen stegen te weinig. Vanwege de onzekerheid van de internationale markten werden ook steeds meer tijdelijke flexcontracten aangeboden. Allemaal negatieve effecten van de globalisering.

Lonend maken van werken

De foute conclusie die soms getrokken wordt is dat de globalisering een halt moet worden toegeroepen. Weer tolgrenzen instellen en Nederland uit de EU. Dat is het kind met het badwater weggooien. Nederland is een handelsland en profiteert enorm van een vrije wereldhandel en van de interne EU-markt in het bijzonder. Beter is het om de gedupeerden van de – welvaart brengende – globalisering te compenseren, financieel met het sociale vangnet, met om- en bijscholing en vooral met het door belastingverlaging weer lonend maken van werken.

Dat de huidige Nederlandse regering het recept van de Trumponomics over wil nemen lijkt niet erg waarschijnlijk. Een kleine poging tot belastingverlichting werd weliswaar gedaan, maar met de verhoging van de BTW werd deze weer ongedaan gemaakt. Herziening van het belastingstelsel is door het kabinet op de lange baan geschoven.

 

Andere wind

Om belastingverlaging in Nederland toe te passen zal er eerst een andere politieke wind moeten gaan waaien. Dat zal pas kunnen gebeuren na de parlementaire verkiezingen van 2021, tenzij er vervroegde verkiezingen plaatsvinden. Mijn collegacolumnist bij OpinieZ Rutger van den Noort voorspelt een dergelijk scenario.

Ik verwacht dat alleen met een realo-rechtse coalitie het succesvolle Amerikaanse recept ook in Nederland kan worden toegepast.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, totdat we bij dat “de foute conclusie dat globalisering een halt toegeroepen moet worden middels tolgrenzen en Nederland uit de EU” gedeelte zijn aangekomen.
Tolgrenzen zijn namelijk een essentieel onderdeel van “Trumponomics”, en de EU heeft niets met vrije handel binnen Europa van doen.
Die vrije handel binnen Europa is namelijk een EEG wapenfeit, gevalletje met andermans veren pronken door de EU dus, en tolgrenzen zijn broodnodig om de wereldhandel tegen de malafide handelspraktijken van landen als China te beschermen.
Trumponomics zijn niet zuiver op belastingverlaging gebaseerd, ze zijn een combinatie van belastingverlagingen en importbeperkingen.
Maar dat laatste erkennen globalisten en eurofielen liever niet natuurlijk…

Cornelia
Cornelia
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met een realo-rechtse coalitie zal er hopelijk ook een eind komen aan de niet aflatende stroom migranten uit andere landen die hier de grens overstappen en zeggen’; “ik wil asiel aanvragen” om er dan vervolgens van zijn lang zal zijn leven niet meer af te komen omdat foute wetgeving ons dat niet toestaat. Hetzelfde probleem ervaart Donald Trump, vandaar die muur, wat er niet in komt hoeven ze ook niet de rest van hun leven te verzorgen.
Het is gebleken dat we voor ongeveer 10 % van de mensen uit een moderne westerse samenleving geen werkzaamheden kunnen bedenken, de boventalligen, daar zullen we dus een oplossing voor moeten zien te vinden. Laten we dus gauw stoppen met het verzamelen van boventalligen uit de rest van de wereld.

Ni28
Ni28
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij ons is het al winst als wij niet op achteruitgaan. Helaas gaan wij altijd op achteruit dankzij Rutteconomics.

karton
karton
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Laagbetaalde werknemers komen UIT de armoedeval”, in Amerika.
In Nederland is het juist andersom : laagbetaalde werknemers én ouderen komen IN de armoedeval !!
Vanmiddag op de Duitse tv : in dat land leven tussen de 2 en 3 miljoen kinderen in grote armoede. Dat houdt m.i. óók in dat de ouders eveneens in armoede leven. De situatie in Duitsland is gelijk aan die in óns landje ; ontelbare mensen in grote armoede terwijl de “elite” maar blijft blèren dat we een “rijk” landje zijn, óók in Duitsland roept men dat !
Zou de z.g. “elite” inderdaad zó achterlijk zijn dat zij een landje “rijk” noemen als zij zelf kapitálen bij elkaar gegraaid hebben ten koste van de door hen uitgeknepen bevolking ?
Of zie ik iets over het hoofd ?

Frans B
Frans B
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Ja, dat er in Amerika nog steeds meer mensen in armoede leven als hier. Dat daar nu ineens ambtenaren zonder geld zitten dankzij de shutdown, die volgens Trump nog jaren mag doorgaan. Dat ons gepolder er in ieder geval voor zorgt dat partijen hier niet zo lijnrecht tegenover elkaar staan als daar. Dat we in Nederland een verzorgingsstaat hebben die in Amerika ontbreekt. Dat de kosten van de gezondheidszorg hier veel lager zijn. Dat iedereen hier tenminste een ziektekostenverzekering heeft, iets wat Obama heeft willen willen invoeren in Amerika en Trump weer wil afbreken. Laat je geen rad voor de ogen draaien. Die Trump denkt alleen maar aan zichzelf.

Frans
Frans
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B
U vergelijkt het aantal armen in een land met 327 miljoen inwoners met die in een land met 17 miljoen inwoners, dat is zo’n typische appels met peren vergelijking waar links patent op lijkt te hebben.
In de VS is de armoede in ieder geval stevig aan het dalen sinds Trump het voor het zeggen heeft terwijl deze in Nederland de afgelopen jaren dermate gestegen is dat de voedselbanken het inmiddels niet meer aan kunnen.
En dat linkse ambtenaren die geen rechts beleid wensen uit te voeren niet betaald krijgen is een prima zaak, zouden ze in Nederland ook moeten doen, raakten we eindelijk eens van dat volledig door links geïnfiltreerde overheidsapparaat af.
De partijen staan hier verder nog lijnrechter tegenover elkaar als in de VS, hier hebben we namelijk al jaren lang een politiek cordon sanitair, daar niet.
De gezondheidszorg is in Nederland inmiddels zo “betaalbaar” dat de armere Nederlanders het niet meer kunnen bekostigen om naar de dokter te gaan.
En “Obama Care” was net zo’n fiasco, daarom heeft Trump het afgeschaft.
Als Trump alleen maar aan zichzelf dacht dan lag hij al lang met Melania op het strand van het een of andere bounty eiland resort als gepensioneerde van zijn miljarden te genieten.
U kijkt duidelijk teveel NPO beste naamgenoot, moet U niet doen, tast de realiteitszin aan.

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

@ Frans B.
Wat “het aan zichzelf-denken” betreft : de Haagse Maffia is blijkbaar géén haar beter.
Trump heeft het in Amerika beter voor elkaar als de Haagse Bende alhier. Hij poogt z’n verkiezingsbeloften na te komen, Pinokkio heeft zelfs dát nog nooit getracht.
Heel veel Nederlanders hebben géén ziektekostenverzekering wegens geldgebrek. Om 100 % van zo’n zorgverzekering verzekerd te zijn dient men zich, in Nederland, aan te melden als “vluchteling”.
Het “gepolder” in NL heeft er voor gezorgd dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, zelfs zodanig dat de één de ander uitsluit van regeringsdeelname.
De verzorgingsstaat in NL is voor veel mensen een sprookje, steeds opnieuw uitgeblèrd door de z.g. “elite”.
Ouderen die in hun eigen uitwerpselen liggen, wegens gebrek aan hulp, het gedeelte van de NL’ers dat nog kan lopen is mantelzorger, wegens gebrek aan professionele hulp.
Lijkt mij ook wel vrij logisch dat in Amerika meer mensen in armoede leven als in ons “rijke” landje; Amerika heeft nl véél meer inwoners, Frans B.
Ook u gaat kennelijk mee in het clubje schreeuwers dat er álles aan gelegen is om Trump “af te breken c.q. te demoniseren”.
Kijk naar wat de Haagse Sloperij er in NL van gemaakt heeft : Voedsel- en Kledingbanken, kinderen zónder eten, ouderen zónder hulp, onderwijs naar de knoppen, maar wél blijven blèren dat we rijk zijn.
De grootste leugen van Pinokkio c.s.

Jan de Jong
Jan de Jong
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook de Zwitserse staat is veel minder duur dan de Nederlandse.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vraag me af of die Laffer curve nodig is om het stuk van Vervloed aan op te hangen. Ik zou het liever vertalen naar: belastingverhoging (bijv. van 6 naar 9% BTW) is niet nodig, Rutte heeft genoeg binnengeharkt en gesnoeid gedurende de afgelopen 8,5 jaar. Ondertussen stijgen de gemeentelijke en landelijke tarieven. Van ons progressieve belastingstelsel is weinig meer over. Kortom belasting op arbeid stijgt in Nederland, terwijl we om nog wat maakindustrie over te houden en het ZZP gezwel de kop in te drukken, die belasting op arbeid juist zouden moeten laten dalen. Binnen de EU moeten de regels beter worden gehandhaafd (bijv. ten aanzien van corruptie, onzinnige projecten en zwarte economieen, dat geldt ook voor de Nederlandse drugsindustrie), met een directe terugkoppeling in de overdrachtsregels. Tot slot moet China uit de WTO geknikkerd worden. Het is geen markteconomie en het zal het ook nooit worden. Dat weet iedereen.

Peter
Peter
5 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ze nu aan het doen zijn is een systeem waar de Russsen mee zijn gestopt ,daar was het vroeger zo dat er een persoon werkten ,en er vier omheen de beste man controleerden,heel Europa gaat om zeep,kijk in Duitland ,autobanen,bruggen ,in slechte staat ,een vliegveld in Berlijn 6 jaar bezig ,honderden miljoenen te duur en nog steeds niet af ,gelukszoekers binnenhalen om simpel werk te doen is overbodig ,stop met het ambtenaren overschot en zet ze aan het werk ,van kijken komt niks,en laat mensen die werken verdienen ,als je de motevatie eruit haalt stopt iedereen ermee .

karton
karton
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

@ Peter.
Helemaal correct !
+++++

Cornelia
Cornelia
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Spijker op z’n kop!

Marxisme in optima forma, zet 5 man aan het werk, zet er 5 bij die het werk controleren en in de boeken heb je dan 10 mensen aan het werk.
Daarom vervalt elke op het marxisme geënte staatsvorm -waar de Europese Unie er ook een van is- economisch gezien tot een ramp. Daarom zal geen enkel links land op de wereld een bloeiende economie krijgen. Uiteindelijk zal het vallen als het geld op is.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x