Direct naar artikelinhoud
VS

Ivanka Trump kandidaat voor presidentschap Wereldbank

Ivanka Trump. Een van de kandidaten voor een topfunctie bij de Wereldbank.Beeld AFP

Presidentsdochter Ivanka Trump is in de race voor een internationale topfunctie. Volgens de gezaghebbende zakenkrant The Financial Times is zij een van degenen die worden genoemd als opvolger van Wereldbank-president Jim Yong Kim.

Het onverwachte vertrek van Jim Yong Kim doet de nervositeit over zijn opvolging toenemen. Kim maakte vorige week onverwacht zijn aftreden per 1 februari bekend. Hij had nog drie jaar te gaan, maar naar de reden voor zijn opstappen is het gissen.

Net zoals naar de naam van diens opvolger. In de running is Ivanka Trump, weet The Financial Times. De dochter van de Amerikaanse president is tevens een medewerker van de Trump-administratie.

De Wereldbank wordt van oudsher geleid door een Amerikaan

De Wereldbank is ’s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. Ze verstrekt leningen aan ontwikkelingslanden met als voornaamste doel het bestrijden van armoede. De internationale bank is technisch gezien een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. De Bank werd in 1944 opgericht tijdens de Conferentie van Bretton Woods. Tegelijkertijd werd het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgericht. De Wereldbank wordt van oudsher geleid door een Amerikaan. Daarover bestaat een stilzwijgende afspraak tussen de Verenigde Staten en de Europese lidstaten van de bank. Europa mag in ruil daarvoor altijd de voorzitter van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aanwijzen.

De president van de Wereldbank wordt benoemd door het bestuur van de bank, waarin alle 189 lidstaten direct of groepsgewijs vertegenwoordigd zijn. De Amerikaanse president heeft echter altijd een belangrijke stem in de procedure. In principe kiest hij. En gezien de omslachtige relatie die Donald Trump heeft met internationale organisaties, houdt menig waarnemer de adem in.

Toch heeft Trump niet de vrije hand. De VS hebben niet de meerderheid in het bestuur en er moet wel degelijk een soort consensus zijn.

Indien Trump zijn dochter naar voren schuift, kan er twijfel rijzen over haar geschiktheid voor de functie

Indien Trump zijn dochter naar voren schuift, kan er twijfel rijzen over haar geschiktheid voor de functie. Zij heeft geen verleden in de bankwereld en heeft weinig internationale ervaring. De 37-jarige Ivanka studeerde in 2004 cum laude af in de economie. Daarna was zij zakenvrouw, zowel in de onderneming van haar vader als in haar eigen bedrijf in sieraden en mode. In 2017 was zij nauw betrokken bij de oprichting van het Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi), dat vrouwen in ontwikkelingslanden helpt bij het opzetten van hun eigen onderneming. Mocht Ivanka Trump het halen, dan zou zij de eerste vrouw zijn aan het hoofd van de multilaterale instelling.

Volgens The Financial Times zijn er evenwel meer kandidaten in beeld. De krant noemt ook Nikki Haley, de voormalige VN-ambassadeur onder Trump, als kanshebber. Op 9 oktober 2018 diende Haley onverwacht haar ontslag in als de Amerikaanse VN-ambassadeur. 

Geruchten

Voorts zijn er ook nog David Malpass, een internationaal expert op het ministerie van Financiën, en directeur Mark Green van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

Kandidaten moeten tussen 7 februari en 14 maart hun sollicitatiebrief insturen. In de week van 8 april zal het bestuur een keuze maken uit een shortlist van drie. “Het wordt een transparante procedure, gebaseerd op deskundigheid”, aldus een woordvoerder van de Wereldbank.