Met deze recepten kun je drie keer koken in veel minder tijd
Wil je doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar heb je alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken? Kookboekenschrijver Brenda Hoff maakt drie verschillende maaltijden met (deels) dezelfde ingrediënten.
Boodschappenlijst voor 3 dagen:
2 flespompoenen
2 kilo aardappelen
250 gram champignons
4 uien
5 tenen knoflook
1 appel
150 ml melk
gedroogde tijm
1 rookworst
350 gram rundergehakt
pijnboompitjes
400 ml passata (gezeefde tomaten)
150 gram geitenkaas of feta
100 gram geraspte kaas, extra belegen
olijfolie, om in te bakken
kookroom
DAG 1 Geroosterde pompoensoep
We gaan aan de slag met pompoen, die we in drie recepten verwerken. Deze eerste dag maken we soep van geroosterde pompoen. We schillen lekker veel, om de rest van de pompoen en aardappelen te gebruiken op dag 2 en dag 3.
Ingrediënten (4 kommen):
1 flespompoen
2 tl gedroogde tijm
2 uien, grof gesneden
2 tenen knoflook
1 aardappel
2,5 eetlepel olijfolie
1 liter groentebouillon
1 eetlepel honing
eventueel kookroom
Bereiding Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de pompoenen, halveer ze en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in blokjes. Verdeel de blokjes over een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met tijm, peper en zout. Leg de grof gesneden ui erbij, met de tenen knoflook. Rooster alles 30 minuten in de oven tot de pompoen mooi gaar is en de uien zacht zijn. (Schil alle aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze voor. Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.)
Schenk olijfolie in een pan, voeg de helft van de pompoen toe met de ui en knoflook en een gekookte aardappel. (Laat de rest van de pompoen afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.) Voeg de bouillon toe, verwarm het geheel een paar minuten en pureer. Doe er wat honing bij en kook een paar minuten door. Pureer de soep. Breng op smaak met zout, peper en wat kookroom.
Dag 2: Pompoenstamppot
Bij het vorige recept hebben we extra veel pompoen geroosterd. Deze verwerken we vandaag in een lekkere stamppot met appel, rookworst en geitenkaas (of feta). Het resultaat is een stamppot met een twist dit snel op tafel staat. En heel erg lekker is!
Bereidingstijd 10 minuten
Ingredienten voor 4 personen
1/2 flespompoen, geroosterd (zie recept pompoensoep)
600 gram voorgkookte aardappelen (zie recept pompoensoep)
125 gram champignons
1 ui
teentje knoflook
1 appel
1 theelepel gedroogde tijm
150 ml melk
olijfolie
150 gram geitenkaas (of feta)
peper en zout
1 rookworst
pijnboompitjes ter garnering
Bereiding Snijd de ui in ringen en pers de knoflook uit. Bak beide in een beetje olijfolie aan, tot de ui glazig ziet. Schil de appel en snijd het in blokjes, bak dit even met het uimengsel mee.
Verwarm de geroosterde pompoenblokjes en voorgekookte aardappel kort in de oven of magnetron. En verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd in plakjes.
Stamp de aardappelen fijn, voeg een beetje warme melk toe om het lekker smeuïg te maken. Roer de geroosterde pompoenblokjes, het uimengsel en stukjes rookworst door de aardappelpuree. Voeg voor de garnering eventueel geroosterde pijnbompitjes toe, en de geitenkaas of feta.
Dag 3: Ovenschotel aardappel met groenten
Deze ovenschotel is altijd goed, snel klaar en ideaal voor het verwerken van restjes groenten. Ook fijn: kinderen vinden dit ook erg lekker, een hele fijne manier om ze stiekem veel groenten te laten eten.
Bereidingstijd 10 minuten, plus 25 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4 personen:
1/2 flespompoen, geroosterd in de oven (zie recept pompoensoep)
restjes voorgekookte aardappel (ongeveer 750 gram)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
350 gram rundergehakt
125 gram champignons
tijm en basilicum
100 gram geraspte kaas, extra belegen
olijfolie, om in te bakken
Bereiding Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm olie in een koekenpan. Fruit de ui hierin aan met een teentje knoflook. Doe de gehakt er samen met de champignons bij en bak dit rul. Doe de passata er bij, voeg de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe de blokjes pompoen bij de saus, roer door elkaar en verdeel over de ovenschotel. Verdeel hierover de voorgekookte aardappelen en bestrooi met geraspte kaas. Verwarm de schotel 25 minuten in de oven.
Nog pompoen over? Dan kun je er ook soep mee maken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
Koolhydraten schrappen is echt slecht voor je gezondheid
Wie volkorenproducten en noten en zaden eet, verkleint daarmee de kans op een hartaandoening en vroege sterfte. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Wereld Gezondheids Organisatie WHO. -
PREMIUM
‘Keukenpersoneel gedroeg zich als roedel oversekste bavianen’
Bij het ene restaurant was de sfeer in de keuken om te snijden, bij het volgende gedroeg het jonge keukenpersoneel zich ‘als een roedel oversekste bavianen’. Miranda Diesch-Minderhoud uit Middelburg werkte afgelopen seizoen in verschillende Zeeuwse restaurants. Haar conclusie: ,,Het werkklimaat is vaak vrouwonvriendelijk.” -
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
-
-
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test